dinsdag 16 januari 2018

1 op de 3 jongeren kijkt dagelijks tv-series

Jongeren zijn verknocht aan tv-series. Dat blijkt uit een online enquête van jongerenkrant 7Days onder bijna vijfhonderd jongeren. Een derde van de respondenten kijkt elke dag naar een tv-serie. Ongeveer net zoveel kijkt meerdere keren per week (31%) of minstens één keer per week (29%).

On demand-diensten als Netflix en HBO zijn de belangrijkste bronnen van serievermaak (28%) maar ook van internet (17%) en de traditionele tv-zenders (13%) worden geregeld series geplukt. Waar sommigen hun favorieten netjes één voor één afwerken (23%), kijken anderen er hoogstens twee tegelijk om de boel niet door elkaar te laten lopen (41%) en er zijn binge watchers die echt alles door elkaar kijken (36%).

De meeste jongeren (52%) zoeken hiermee afleiding. Niets zo fijn om een serie te kijken en even alles en iedereen om je heen te vergeten. Het levert daarnaast leuke gespreksstof op met vrienden, vindt 20%. Tv-series verrijken ook nog eens je leven en geven je stof tot nadenken, meent een kwart van de respondenten. Slechts 2% heeft last van stress omdat zij het gevoel hebben iets te missen als ze niet kijken.

Daarbij, met vrienden praten over series is ook handig om weer nieuwe parels te ontdekken. 58% krijgt nieuwe series op die manier aangereikt. Favoriete genres? Misdaad (29%), actie-avonturen (25%) en komedie (23%). Daarnaast blijkt internet ook een goede bron (36%) om nieuwe series op te sporen. Bijna de helft van de respondenten kijkt via die weg ook extra’s zoals trailers en interviews of volgt acteurs. Best dapper als je je bedenkt dat ongeveer evenveel jongeren bang zijn voor spoilers.

Als een favoriete serie is afgelopen, vallen jongeren dan massaal in een zwart gat? Ja, zegt 60%, maar we krabbelen na even afkicken weer op en beginnen aan de volgende. Slechts 4% is echt een hele poos niet te genieten. De rest gaat meteen door naar de volgende serie.

Bron: 7Days/Broadcast Magazine

Bericht delen