dinsdag 16 januari 2018

Ziekenomroep zendt Turks uur uit ondanks dreigementen

Net als elke week heeft de Emmeloordse Omroep voor Zieken en Ouderen OZO zaterdagochtend het Turkse muziekuur uitgezonden. De omroep trekt zich niets aan van anonieme dreigementen. “Ik ben niet bang. Ik ga niet stoppen”, zegt presentatrice Yeşim Yilmaz.

Secretaris Bas Stuy van de OZO vond afgelopen maandag een brief in gebrekkig Turks op zijn keukenraam. Een week eerder ontving hij een dreigbrief op zijn huisadres. In de brief staat dat de schrijver spreekt namens de Turkse overheid. Hij eist dat de uitzending van het muziekuur per direct stopt. Gebeurt dat niet, dan heeft dat gevolgen voor zowel de studio als voor de vrijwilligers van de omroep, stelt de anonieme afzender.

Presentatrice Yeşim Yilmaz zegt gewoon door te gaan met presenteren. “Ik ben niet bang. Ik ga niet stoppen”. Vorig jaar zomer werd de omroep ook bedreigd. Toen werd de deur van de OZO beklad met het woord ‘Stop’ en drie halve manen. Yilmaz heeft geen idee wie er achter de dreigementen zit. “Ik begrijp niet waarom iemand zoiets doet. Ik vind het gewoon raar.”

Yilmaz zegt op Omroep Flevoland dat haar programma populair is. Er luisteren gemiddeld 7000 mensen en die komen niet alleen uit Nederland. Ook in Frankrijk, Engeland en Turkije wordt op het programma afgestemd. “Dat maakt het werk voor de radio zo leuk. De mensen komen overal vandaan.”

De presentatrice praat in haar uitzending niet over de bedreigingen. “Ik draai hippe Turkse muziek en vertel over mijn gevoelens bij de nummers. Soms lees ik voor uit een boek.” 

Stuy heeft aangifte gedaan. De politie surveilleert extra in Emmeloord, zowel bij de woning van de secretaris als bij het pand van de ziekenomroep.

Bron: Omroep Flevoland/NOS/BM

Bericht delen