VPRO-radiodrama over Hotel Schiller
woensdag 16 mei 2018

VPRO-radiodrama over Hotel Schiller

In het nieuwe achtdelige VPRO-radiodrama Hotel Schiller worden vanaf 25 mei wekelijks bij NPO Radio 1 in de nacht van vrijdag op zaterdag de ontroerende achtergrondverhalen verteld over Hotel Schiller, destijds een bruisende ontmoetingsplek. Hotel Schiller is een productie van Marjolein Bierens, schrijfster voor theater, radio, film en opera.

De terugblik van de familie Schiller op deze tijd vormt de rode draad in het hoorspel. De stemmen van de hoofdpersonen worden verzorgd door Marcel Hensema, Anneke Blok, Harry van Rijthoven en Maureen Teeuwen als ‘de Schillers’. Het verhaal van Hotel Schiller begint in de ingetogen jaren na de oorlog als het hotel, door tijd en gastenstromen versleten, inmiddels weer is gerenoveerd en heropend. Maar de echte sfeer van vroeger wil nog niet echt komen. Aangedaan door wat zich allemaal heeft voorgedaan, blikken de Schillers terug op vroeger, beginnend bij de opbouw tot en met het moment waarop de Duitsers in het hotel zitten tijdens de oorlog.

Het art-deco Hotel Schiller opent in 1913 haar deuren op het Amsterdamse Rembrandtplein en wordt tijdens het interbellum dé ontmoetingsplek voor kunstenaars, dichters, schrijvers en revueartiesten. Iedereen komt er om het leven te vieren na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog totdat het tij keert en de Tweede Wereldoorlog uitbreekt.

Het initiatief voor Hotel Schiller komt van Georg Schiller die als Duits economisch emigrant naar Amsterdam vlucht en samen met zijn vrouw een dranklokaal uitbaat op het Damrak. Hier wordt bier en bratwurst geserveerd op Duitse wijze en Georg treedt op en zingt liederen. De kinderen worden opgevoed in de horeca en leren dat het leven hard en veeleisend is, maar krijgen van hun vader ook zijn liefde voor zijn vaderland, Wagner en Goethe mee. Als hij onverwacht en erg jong sterft, staat zijn jongste zoon Hein er alleen voor. Hij haalt daarom zijn broer Frits erbij en samen weten ze alsnog de droom van hun vader te realiseren: Hotel Schiller is een feit.

Op www.vpro.nl/hotelschiller is een interactieve illustratie beschikbaar waar men door op een personage te klikken toegang krijgt tot een verhaal, geluidsfragment of filmpje.

Hotel Schiller is gemaakt door:
Tekst en regie: Marjolein Bierens
Dialoog opnamen: Frans de Rond (Huis van Eustachius)
Geluidsvormgeving: Mark Glynn (Anthillstudio)
Producent: Palentino Media
Illustrator: Erik Varekamp
Eindredacteur: Anton de Goede (VPRO)
Producer: Sanne van der Peijl, Jeroen Mondria en Malva Blom
Design: Robin Verdegaal
Code: Yannick Gregoire
Producer digitaal: Gerben van Heijningen
Webredactie: Vera Boonman en Anna Schouten

Bron: VPRO/BM

Bericht delen