dinsdag 16 januari 2018

Radio Hofstad 2 dagen lang terug in de ether

Het Haags illegaal radiocircuit herleeft. Hofstad Radio is op 29 en 30 november 48 uur lang terug in de ether. Het Haags Radioarchief roept de zender eenmalig tot leven, om de komst van het Popmuseum te steunen en het rijke radioverleden te eren. De datum is niet willekeurig gekozen: Hofstad Radio zond voor het eerst uit op 30 november 1980.

 

De uitzendingen van Hofstad Radio staan op 29 en 30 november in het teken van het Haagse radioverleden. Behalve muziek zal Hofstad tussen 17 en 21 uur oude radiofragmenten uitzenden. De programma’s worden verzorgd door een keur aan oude bekende radionamen zoals Rien van Bylandt, Peter de Groot, Roberto, Harmen Huizinga, Marcel Blok, Jurgen, Peter Winters en Rob Hofland.

De fragmenten die worden uitgezonden zijn afkomstig uit het Haags Radioarchief. Dat krijgt op 30 november een formele status met de oprichting van de stichting Haags Radio Erfgoed. Doel van de stichting is het Haagse radioverleden levend te houden. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door radioveteranen Hans Hemmes (Telstar, Radio Stad, Radio West), Rob van Dijk (oa Telstar, Hofstad, Wereldomroep, Rijnmond) en Rob Hofland (oa Telstar, Hofstad, Unique).

Hofstad Radio maakt een onlosmakelijk deel uit van de Nederlandse (en Haagse) radiohistorie. Nadat zeezenders Noordzee en Veronica in 1974 waren verdwenen door een wettelijke aanpassing, werd Den Haag dè radiostad van Nederland. Op bijna letterlijk elke straathoek verschenen radiostations. Van een bingo-station tot bijna professionele stations met een vaste programmering, zoals Radio Centraal en later Hofstad Radio. Eind jaren zeventiger telde de Haagse regio honderden zenders. Tot grote vreugde van de luisteraars, maar tot ergernis van de Radio Controle Dienst, die fanatiek jacht maakte op de illegale zenders.

De Haagse illegale radiostations hadden ook sociaal veel betekenis voor de stad. Zo kon je bij veel stations kon je opbellen om spullen te verkopen, de groetjes te doen of een plaat aan te vragen. Bij de fameuze Bingo-zenders kon uiteindelijk zelfs een auto worden gewonnen. Sommige stations organiseerden voetbaltoernooien of zonden uit vanaf evenementen, zoals de Haagse kermis Rekreade. Er werd veel samengewerkt met de Haagse popscene; regelmatig waren interviews te horen of werden er concerten en optredens georganiseerd. Hofstad Radio kende een officieel popprogramma en Radio Centraal bracht een succesvol klassiek programma voort: Arie op Muzieksafari, dat later op Radio West te horen was.

Een aantal nu bekende landelijke dj’s en producers maakten vroeger programma in de Hofstad. Denk aan Will Luikinga, Rob Stenders, Wessel van Diepen, Jeroen van Inkel, Adam Curry, Rick van Velthuijsen, Johan Visser. Maar ook bekende (radio-)stemmen als Kas van Iersel, Bart van Gogh en Robert Ziaja: nu te horen op Sky Radio.

Hofstad Radio is op 29 en 30 november 2016 te beluisteren in de Haagse ether op de FM frequentie 106.7 en hier vind je een link naar de muziekstream.

Bron: Hofstad Radio/Broadcast Magazine

Bericht delen