Radio 538 vernieuwt haar hitlijst
maandag 24 september 2018

Radio 538 vernieuwt haar hitlijst

Na ruim 25 jaar neemt Radio 538 afscheid van de Nederlandse Top 40. De zender komt met een vernieuwde en gemoderniseerde hitlijst, de 538TOP50.

Traditioneel staat 538 iedere vrijdagmiddag in het teken van een hitlijst, om zo met de grootste hits van het moment het weekend in te luiden. Vanaf begin november is wekelijks op het vertrouwde tijdstip van 14.00 tot 18.00 uur de 538TOP50 te horen, gepresenteerd door Ivo van Breukelen. Ook komt er binnen afzienbare tijd een tv-variant. Radio 538Members kunnen helpen bij de samenstelling van de nieuwe hitlijst. Ook streamingcijfers van Juke, Spotify, YouTube en airplay van alle Nederlandse radiostations tellen mee.

Door de veranderingen in de markt en de wijze waarop muziek wordt geconsumeerd, wil de zender de samenstelling van de lijst veranderen. De recente gesprekken met de Stichting Nederlandse Top 40 leidden niet tot een akkoord, reden waarom 538 stopt met het uitzenden van de Top 40.

De vernieuwing is nodig omdat streamingcijfers onnauwkeurig zijn als het gaat om de waardering. Zo is 30 seconden afspelen al voldoende om mee te tellen. Ook is niet bekend door hoeveel verschillende personen een bepaalde track gestart wordt. De ruim 150.000 Radio 538Members kunnen zich later dit jaar opgeven om mee te doen. Online geven ze wekelijks hun waardering en deze weegt mee bij de samenstelling van de 538TOP50. Op die manier weerspiegelt de nieuwe lijst beter de daadwerkelijke populariteit van de muziek bij het publiek.

Marc Adriani, Radio Directeur Talpa Radio: “De consumptie van muziek verandert razendsnel. Waar vroeger de verkoop van singles de volgorde van de hitlijst bepaalde, zijn nu de streamingdiensten belangrijk. Toch zegt het aantal streamstarts nog niet alles over de daadwerkelijke waardering van een bepaalde track. Daarom geven straks de Radio 538Members per nummer een waardering. Radio 538 kiest daarmee niet alleen voor het meten van kwantiteit, maar voegt daar een kwalitatief element aan toe. Overigens wil ik de Stichting Nederlandse Top 40 bedanken voor de prettige samenwerking van de afgelopen jaren.”

Naast de 538TOP50 op Radio 538 start 538 ook een digitaal 24 uurs themastation waar non-stop de 538TOP50 te horen is. De Nederlandse Top 40 bestaat sinds 1965 en was eerder te horen op Radio Veronica en Radio 3. Dj’s als Joost den Draaijer, Ferry Maat, Lex Harding, Erik de Zwart en Wessel van Diepen telden in het verleden af naar de nummer één.

Bron: Talpa Radio/BM

Bericht delen