dinsdag 16 januari 2018

Marconi Oeuvre Award voor Peter van Bruggen

Radiomaker Peter van Bruggen heeft dit jaar de Marconi Oeuvre Award gewonnen. Dat is bekendgemaakt in het programma Hemelbestormers op Radio 2.

De jury van de radiovakprijs roemt zijn ‘onuitputtelijke creativiteit en vermogen tot het met muziek en geluid scheppen van romantische fantasiewerelden’.

Zijn programma’s waren onder andere te horen op Radio 2 en 3FM en tot gisteren op Radio 6 Soul & Jazz. Van Bruggen gaat vandaag na een radioloopbaan van meer dan 30 jaar met pensioen. De prijs wordt hem in november overhandigd tijdens het AVRO RadioGala van het Jaar.

Van Bruggen (26 augustus 1948) begint in 1982, naast een loopbaan als schrijvend muziekjournalist (onder meer voor OOR), voor de KRO-radio. Daar wordt hij bij het grote publiek bekend met het legendarische 3FM-programma Het Weeshuis van de Hits, met zijn ‘sidekick’, het fictieve weesjongetje Morrisson. Hij weet een grote fanschare aan zich te binden. Fans, die Van Bruggen zelf zijn Guppies noemt.

Van 1992 tot 1997 presenteert hij met Jeanne Kooijmans het dagelijkse ochtendprogramma The Breakfast Club op 3FM. In juni 1993 organiseren de programmamakers de briefkaartenactie ‘Ik ben woedend!’. Het is een reactie op een racistische aanslag in het Duitse plaatsje Solingen. Van Bruggen en Kooijmans overhandigen uiteindelijk 1,2 miljoen Nederlandse handtekeningen aan de Duitse regering.

Van 1998 tot 2012 maakt Peter van Bruggen jaarlijks voor Radio 2 de zomerserie Route du Soleil, waarin hij zijn luisteraars meeneemt op een fictieve busreis door Europa. De laatste jaren is Van Bruggen verantwoordelijk voor het programma Weekend in Radio City op Radio 6 Soul & Jazz. Hier komen zijn roots als muziekjournalist weer bovendrijven. Hij maakt voor dit programma uitgebreide radioportretten van legendarische soul- en jazzartiesten.

De Marconi Oeuvre Award is een radio-vakjuryprijs en onderdeel van de Marconi Awards. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een radiomaker die met zijn of haar werk een grote, originele en inspirerende bijdrage heeft geleverd aan het Nederlandse medialandschap.

Eerdere winnaars zijn Felix Meurders (2012), Lex Harding (2011), Jeroen van Inkel (2010), Erik de Zwart (2009), Frits Spits (2008), Ferry Maat (2007), Wessel van Diepen (2006), Rob Stenders (2005) en Tom Mulder (2004).

Bron: AVRO/Broadcast Magazine

Bericht delen