dinsdag 16 januari 2018

‘Luisteraars zijn de dupe van afknijpen FM’

Het voornemen om vanaf 2017 toe te staan dat een radiobedrijf in plaats van twee maar liefst vier frequenties bezit, zal leiden tot dominantie van Talpa (nu Radio 538 en SlamFM) en De Telegraaf (nu Sky Radio en Veronica). Dat schrijft Lex Harding in De Volkskrant.

‘De Persgroep (nu alleen Q Music) zal alleen al uit defensieve overwegingen ook meer frequenties willen bezitten. Dan zullen drie spelers de radiomarkt in Nederland domineren: Talpa (De Mol), De Telegraaf (deels De Mol) en de Persgroep. Voor kleinere partijen wordt het onmogelijk een plek te verwerven of te behouden. Bij de verkoop van zendtijd zullen ze volledig worden ondergesneeuwd door genoemde drie partijen. De overheid dient concurrentie te bevorderen, niet te beperken.

Ook is het voornemen om in 2017 de clausuleringsregels (deels) op te heffen. De huidige clausulering is geen groot succes omdat de regels onnavolgbaar zijn. Een station voor Nederlandse muziek moet ook Europees aanbod uitzenden. Het station dat verplicht is om ‘gouwe ouwen’ uit te zenden brengt deels ook recente muziek. En het station dat er is voor nieuwe muziek weet die regels ook handig te omzeilen.

Opheffen van de clausulering zal ertoe leiden dat nog meer stations kiezen voor een breed aanbod van voornamelijk Top-40-muziek. Alleen een strakke, heldere clausulering biedt garantie voor een divers aanbod.

Als de overheid dus de huidige FM-frequenties verlengt, toestaat dat bedrijven vier frequenties kunnen verwerven en de clausulering (deels) opheft, laat het de oren hangen naar de grote commerciële radiostations. Voorbijgegaan wordt aan het belang van de luisteraars. Die vertrekken versneld naar internet. Daar heeft de overheid gelukkig niks te reguleren’, aldus Harding.

Bron: De Volkskrant/Broadcast Magazine

Bericht delen