dinsdag 16 januari 2018

Kees Toering: 'PVV-quotum is overbodig'

PVV’er Martin Bosma kwam deze week met het plan om Radio 2 te verplichten minimaal 35 procent Nederlandstalige muziek te draaien. Zendermanager Kees Toering vindt een quotum overbodig.

“Heel raar dat ze bij ons aankloppen,” zegt Toering bij 3Voor12. “Wij draaien juist al heel veel Nederlandse en Nederlandstalige muziek. De publieke zender draait nu ongeveer twintig procent Nederlandse muziek, waarvan de helft Nederlandstalig. Daarnaast zijn er evenementen als Vrienden van Amstel Live en het wekelijkse TROS Muziekcafé.”

Radio 2 heeft volgens de zendermanager een voortrekkersrol op dit gebied. “Dat gold ook toen het niet overhield met de Nederlandse muziek, maar op het moment is die heel populair en is er heel veel goed aanbod. Dat blijft wel ons criterium: het moet wel kwaliteit hebben.”

De eis van 35 procent vindt Toering vreemd. “Als je de mening bent toegedaan dat er meer muziek in je moerstaal op de radio moet, waarom dan geen vijftig procent? Ook tellen Nederlandse artiesten als Anouk en Ilse DeLange daarbij niet mee.”

Het PVV-voorstel is niet nieuw. Volgens de zendermanager deed de VVD tien jaar geleden hetzelfde toen in Frankrijk een quotum voor Fanse muziek werd opgelegd. Vandaag stemt de Tweede Kamer over het voorstel van de PVV. “We wachten met spanning af. Naar ik begrijp is er wel een meerderheid voor te vinden in de Tweede Kamer.”

Bron: Mediajournaal/Broadcast Magazine

Bericht delen