DPG vreest voor Qmusic bij fusie RTL en Talpa
maandag 30 mei 2022

DPG vreest voor Qmusic bij fusie RTL en Talpa

DPG Media heeft bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) geklaagd over de fusieplannen van RTL Nederland en Talpa. Dat bevestigt DPG na eerdere berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

Het Belgische moederbedrijf van onder meer de Volkskrant en het AD vindt het een bedreiging voor zijn radiozender Qmusic. De fusie tussen RTL en Talpa leidt volgens DPG tot een monopolie op de Nederlandse televisiemarkt en heeft daarbij ook impact op de advertentiemarkt voor de radio.

“Adverteerders kopen graag groot in en daarom wordt de inkoop van advertentieruimte op radio en televisie vaak gekoppeld”, zo legt een woordvoerster uit. DPG heeft één radiozender en Talpa vier. Het bedrijf vreest dat Qmusic door de fusie wordt gemarginaliseerd.

DPG is niet actief op de Nederlandse televisiemarkt maar wel op de Belgische. Het concern was eerder geïnteresseerd in een overname van RTL Nederland. De ambitie om actief te worden op de Nederlandse tv-markt is er volgens DPG steeds. “Maar als de fusie tussen RTL en Talpa doorgaat is er geen ruimte”, aldus de zegsvrouw.

Onderzoek
Begin dit jaar werd al bekend dat de ACM extra onderzoek doet naar de fusie tussen RTL Nederland en Talpa. Uit een eerste studie bleek volgens de toezichthouder dat de samensmelting van de twee grote mediaorganisaties negatieve gevolgen kan hebben voor de concurrentie in het Nederlandse medialandschap. In het vervolgonderzoek wordt onder meer gekeken naar de gevolgen voor adverteerders en voor producenten van televisieprogramma’s.

Talpa en RTL Nederland kondigden hun fusie vorig jaar aan. Het idee was om een sterk mediaconcern te creëren dat de concurrentie aankan met grote techbedrijven. Maar om het plan door te kunnen zetten is goedkeuring nodig van de ACM.

Bron: AD/BM

Bericht delen