dinsdag 16 januari 2018

Beeld en Geluid: unieke provo-opnames in archief

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft een aantal bijzondere banden gedigitaliseerd en neemt deze op in de collectie. De tapes bevatten geluidsopnames van de toen 17-jarige Bart van Heerikhuizen, die op 14 augustus 1965 aanwezig was bij één van de eerste Provo-happenings bij het Lieverdje in Amsterdam.

Beeld en Geluid zendt het ‘nieuwe’ archiefstuk in voor het Stuk van het Jaar 2014, waar iedereen tot eind van de maand oktober op kan stemmen.

In de opnames is te horen hoe de politie hard ingrijpt als twee provo’s bloemen bij het Lieverdje neerleggen. Als reactie begint de menigte ‘Wij zijn bang’ te scanderen. Op de banden zijn ook diverse interviews te horen die Van Heerikhuizen afnam met Provo-‘kopstukken’, zoals Roel van Duijn en Robert Jasper Grootveld. Door het ontbreken van radio- en televisieploegen bij de gebeurtenissen van die dag is het materiaal van Van Heerikhuizen uniek. De jonge scholier was aanwezig met zijn taperecordertje omdat hij artikelen schreef voor het pas opgerichte tijdschrift ‘?’.

De VARA zond de opnames van Van Heerikhuizen destijds uit op de radio, maar omdat ook die radio-uitzendingen niet zijn gearchiveerd, vormen de banden een essentiële aanvulling op de collectie van Beeld en Geluid. Het archiefstuk is in de race voor het Stuk van het Jaar, de wedstrijd voor het mooiste archiefstuk, die dit jaar zijn tweede editie beleeft. Het thema is dit jaar, net als de Maand van de Geschiedenis, ‘Vriend en Vijand’. Er kan nog tot eind van de maand oktober gestemd worden via stukvanhetjaar.nl/beeld-en-geluid.

Bron: Beeld en Geluid/Broadcast Magazine

Bericht delen