dinsdag 16 januari 2018

AoIP bij Omroep Flevoland

Sinds een paar maanden experimenteert Omroep Flevoland met een nieuwe manier van radio maken. Of is het een nieuwe manier van televisie maken? Eigenlijk allebei.

De omroep beschikt namelijk over een gloednieuwe visual radiostudio met een Audio over IP installatie (AoIP). Nu zal het de doorsnee luisteraar/kijker ‘worst wezen’ of de audio via IP of op de ouderwetse manier tot hen komt maar het systeem, een radio-installatie ontwikkeld door Triple Audio, biedt meer mogelijkheden.
 
De meeste radiostations bieden ‘kijkradio’. In de praktijk komt het erop neer dat de kijker naar een of meer presentatoren, nieuwslezers en gasten zit te kijken. Omroep Flevoland wilde echter meer, wilde de ‘overdagkijkers’ wat extra’s bieden. Daarom werd deze nieuwe studio gebouwd. Met behulp van vier camera’s die aan een grid hangen worden presentatoren en gasten in beeld gebracht.

Daarnaast kan er geschakeld worden naar verschillende live feeds die afkomstig zijn van onder meer KA-SAT (satelliet) , videoregistratievoertuigen, live-U verbindingen, Skype en kan allerlei content getoond worden zoals filmpjes en foto’s, social mediapagina’s, etcetera.
 
Omroep Flevoland werkt overdag met drie teams van twee presentatoren die elk 4 uur zendtijd voor hun rekening nemen. Deze presentatoren doen in principe alles zelf: het produceren van onderwerpen en gasten, het ‘schuiven’ van de uitzending, live verbindingen leggen, het tonen van foto’s en het schakelen van de vier camera’s die in de studio vanuit verschillende posities voor afwisseling van de beelden (wide en close) zorgen.
 
Dankzij deze manier van werken kan er snel en spontaan gehandeld worden en dat zorgt niet alleen voor een levendige radio-uitzending maar ook een aantrekkelijker dagprogramma op tv. 

Bron: Omroep Flevoland/BM
 

Bericht delen