dinsdag 16 januari 2018

50.000 stemmen voor NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst

De Matthäus Passion van Bach raakt het hart en de ziel van de meeste luisteraars. Het lijdensverhaal van Jezus werd door klassieke muziekliefhebbers verkozen tot de nummer 1 in de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst.

Presentator Floris Kortie maakte dat bekend bij Ab Nieuwdorp in De Klassieken (AVROTROS). Mozarts Requiem en het Requiem van Fauré eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek. De 300 klassieke muziekstukken zijn van 9 tot en met 13 oktober te horen op NPO Radio 4. 

Marwil Straat, zendermanager NPO Radio 4: “Naast de vertrouwde muziekstukken zijn er dit jaar ook een groot aantal verrassende nieuwkomers in de lijst. Het is geweldig om te zien dat de lijst echt leeft onder klassieke muziekliefhebbers en dat zij zich sterk maken om nieuwe, veelal hedendaagse, muziekstukken in de lijst te krijgen. Daarmee houden we de lijst dynamisch.”

Het aantal stemmen is dit jaar verdubbeld naar 50.000. Dat is een record voor de NPO Radio 4 Hart en Ziel Lijst. Voor het eerst dit jaar ging NPO Radio 4 het land in met de Hart en Ziel Bus. Margriet Vroomans en Ab Nieuwdorp reden van Goes naar Groningen en van Leiden naar Maastricht om stemmen op te halen en de lokale bevolking en luisteraars te trakteren op muziek van regionale ensembles. Niet alleen op het plein, maar ook in de trein werden mensen getrakteerd op klassieke muziek. 

Van maandag 9 tot en met vrijdag 13 oktober zendt NPO 2 elke dag om 19.25 uur het programma Hart & Ziel Music Match uit, een nieuw spelprogramma van de NTR over vooroordelen over klassieke muziek. Aansluitend brengt NPO Cultura om 19:45 uur een wisselend programma, waaronder een documentaire over de invloed van de compositie Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Op vrijdag 13 oktober om 20.15 uur zendt NPO Cultura live het Hart & Ziel Slotconcert in TivoliVredenburg uit.

Bron: NPO/BM

Bericht delen