13 februari: World Radio Day
zaterdag 13 februari 2021

13 februari: World Radio Day

13 februari is door Unesco uitgeroepen tot World Radio Day, oftewel Wereldradiodag. Unesco wil hiermee het belang van het medium radio benadrukken.

Deze dag wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd en heeft als thema ‘nieuwe wereld, nieuwe radio’. Unesco wil via Wereldradiodag de toegang tot radio wereldwijd vergroten. ‘Radio is voor miljoenen luisteraars over de hele wereld het enige en meest toegankelijke medium. Bovendien geeft radio wereldwijd een stem aan onderdrukte groepen zoals vrouwen, jongeren en armen.’

Radio vormt voor Unesco een belangrijk instrument in het bereiken van haar eigen doelstellingen op het gebied van het ontwikkelen en bevorderen van de communicatie tussen volkeren, de wederzijdse verstandhouding en de vrije meningsuiting.

Volgens Unesco bereikt radio ongeveer 95% van de wereldbevolking. Zelfs in ontwikkelingslanden heeft 75% van de huishoudens toegang tot radio. Er wordt geschat dat er wereldwijd meer dan 40.000 radiozenders zijn.

Op de website van World Radio Day zijn alle evenementen en speciale uitzendingen te zien rond deze dag. In Nederland en België zijn geen speciale evenementen gepland.

Bron: Mediamagazine/BM

Bericht delen