‘Out zeer’: wordt Mister Veronica ooit verfilmd?
woensdag 29 januari 2020

‘Out zeer’: wordt Mister Veronica ooit verfilmd?

Met een ‘mengeling van verbijstering en bewondering’ heeft Bert van der Veer een boek geschreven over Rob Out, de man die van Veronica ooit het sterkste mediamerk van Nederland wist te maken. Collega-regisseur Steven de Jong zou dat verhaal dolgraag willen verfilmen, maar het is zeer de vraag of die wens in vervulling gaat.

‘De biografie van Rob Out’, zoals de boekcover meldt, is eigenlijk veel meer een kroniek van Veronica, wat dan weer naadloos past bij de lijfspreuk van Out: ‘Veronica, c´est moi’. De markante dj-ondernemer loodste de VOO, voortgekomen uit de illegale zeezender Radio Veronica, in de jaren zeventig het publieke bestel binnen en zorgde ervoor dat het met meer dan 1 miljoen leden de grootste omroep van Nederland werd. Hij bedacht onder meer de iconische slogan ’Je bent jong en je wilt wat’.

Bert van der Veer klein
Hoewel de ‘zapstijl’ van Van der Veer soms verwarring zaait en de eindredactie regelmatig slordig is, leest ‘Mister Veronica’ als een sneltrein. Het is een raak portret van Out, waarbij niets of niemand wordt gespaard. Met fijne observaties (‘Rob Out luisterde, discussieerde, nam zich voor en negeerde vervolgens. Vaak was er geen plaats meer in zijn schema. Of iets was te duur. Of hij vergat het domweg. Hij was de grootmeester van de schijndemocratie’) en ruim aandacht voor zowel zijn briljante als schaduwkanten.

Balkonscène
Daarbij wordt ook een aantal hardnekkige geruchten uit de wereld geholpen, zoals wat er precies gebeurde in januari 1983, toen Out een vrouw van zijn balkon zou hebben geduwd. De dame in kwestie (Gene van Doorn) geeft na veertig jaar zelf antwoord. Het is een van de talloze sappige, opzienbarende anekdotes, waarbij je je vooral blijft verbazen hoe Out, die op 31 december 2003 werd begraven, zich zestien jaar lang staande wist te houden als dictatoriaal leider, ondanks diverse auto-ongelukken, affaires en vooral excessief drankgebruik.
In dat woeste leven zit een film, vindt Steven de Jong. De Friese regisseur, verantwoordelijk voor onder andere De Hel van ’63 en De Schippers van de Kameleon, heeft met scenarioschrijver Dick van den Heuvel al eens eerder een (gestrande) poging daartoe ondernomen, maar ziet nu nieuwe mogelijkheden dankzij het boek van Van der Veer. “Ik ben er natuurlijk niet bij geweest, maar Out is voor mij vooral kleurrijk en iemand met veel lef en visie. Bij mij werkte het boek vooral heel inspirerend. Toen ik het uit had, was het eerste wat ik tegen Bert zei: ‘Dit geeft mensen ook vandaag de dag weer moed om te gaan ondernemen’. Door de beknellende en ingewikkelde regelgeving is het tegenwoordig allemaal zo juridisch en moeilijk geworden. Ik wil gewoon een film maken en een verhaal vertellen.”

Potje
De Jong hoopt met name direct betrokkenen als Willem van Kooten, Erik de Zwart en Lex Harding, die ook uitgebreid aan het woord komen in het boek, enthousiast te krijgen voor zijn filmplan. “Als zij nou willen meedoen, dan ontstaat er al snel een potje en kunnen we het gaan maken, denk ik dan in mijn naïviteit. Ik heb wel begrepen dat bij er die mannen nog wel wat oud zeer zit, wat het weer lastig maakt om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Aan de andere kant: het leven is te kort voor al die bullshit en iedereen heeft toch een fantastisch avontuur bij Veronica beleefd? Je kunt niet zeggen dat het verkeerd is afgelopen met deze heren, haha. Daar heb ik veel respect voor.”

Steven de Jong klein
“Dat laatste, emotionele uur van Veronica zou ik graag als uitgangspunt en rode draad willen gebruiken en dan ‘uitstappen’ naar fictiescènes”, aldus De Jong. “De romantiek van het zendschip tot het moment dat ze de stekker eruit moesten trekken, die periode is wat mij betreft hét verhaal. Wat er daarna gebeurde, publiek en commercieel, vind ik veel minder interessant. Ik zie helemaal voor me hoe authentiek archiefmateriaal bijna naadloos overgaat in fictie.”
Hoe groot acht je de kans dat deze film er ook daadwerkelijk komt?
“Ach, dat is altijd een proces van jaren. Ik hoop gewoon dat wellicht ook door dit artikel de mensen die het ook echt allemaal hebben meegemaakt tegen me zeggen: joh, kom een keer een kop koffie drinken. En het moet niet over geld gaan; ik hoef er niks aan te verdienen, dat interesseert me geen reet. Als iedereen nu een beetje risico neemt en ervoor gaat, dan maken we die film! Dat is mijn missie. Wie de hoofdrol moet spelen? Fedja van Huêt. Ik heb hem nog niet gevraagd hoor en ik weet niet waarom, maar op een of andere manier denk ik dat hij er geknipt voor is om Rob Out te zijn.”

Bert van der Veer, Mister Veronica, Tens Media, ISBN 978 90 828738 3 2, € 19,95 (Ook als ebook verkrijgbaar)

Bron: BM/Jeroen te Nuijl

Bericht delen