Famke Louise onderzoekt Chinese bontindustrie in Videoland-documentaire
vrijdag 10 januari 2020

Famke Louise onderzoekt Chinese bontindustrie in Videoland-documentaire

De omstreden bontfoto die Famke Louise gisteren deelde op haar Instagramaccount is een publiciteitsstunt voor een nieuwe Videoland-documentaire. Ze was niet op een bontmarkt om te shoppen, maar juist om de Chinese bontindustrie te ontmaskeren.

Samen met programmamaker Remco Garcia en dierenactivisten Thomas en Jenny is Famke Louise als vertegenwoordiger van een fictief modemerk undercover afgereisd naar China om in de bontindustrie te duiken. Bont Girl is vanaf nu te zien bij Videoland en geeft een realistische maar heftige inkijk in deze duistere industrie.

In haar vlogs en muziekclips presenteert Famke Louise zich als een glamourgirl. Eerder wikkelde ze zich in een bontjas, droeg kleding gedecoreerd met bont en benoemde dit zelfs als statussymbool in haar nummer Vroom. Haar keuze voor bont heeft haar in 2018 de titel van Dom Bontje opgeleverd, een initiatief van de dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren.

Famke Louise: “Nadat ik werd uitgeroepen als Dom Bontje, wilde ik met mijn eigen ogen zien hoe het er aan toegaat in de bontindustrie. Ik had hier destijds totaal geen besef van. Met deze documentaire hoop ik dat andere mensen ook wakker worden en geen bont meer dragen. Het was nodig om het opzetten van een kledinglijn als dekmantel te gebruiken en hiermee toegang te krijgen tot de bontmarkten en -boerderijen in China. Het lijkt me nog steeds heel leuk om in de toekomst een eigen kledinglijn op te zetten, maar dan natuurlijk 100% zonder bont.”

In Bont Girl gaat Famke Louise samen met de dierenactivisten Jenny en Thomas naar de binnenlanden van China waar bont ‘gekweekt’ en ‘geoogst’ wordt. Het randje bont, dat de capuchon van de in Nederland bij jongeren populaire parka siert, is vaak de vacht van een wasbeerhond en die worden daar op grote schaal gefokt. Het is geen ongevaarlijke reis. Ze gaan dan ook undercover en bezoeken inheemse bontfokkers om met eigen ogen te zien hoe de bontindustrie te werk gaat. Dit bracht risico’s met zich mee, met zelfs kans om achter de tralies te belanden.

Bont Girl is geproduceerd door Goya Productions en is in samenwerking met Bont voor Dieren tot stand gekomen.

Bron: RTL Nederland/BM

Bericht delen