De Brand in het Landhuis beste podcast van Nederland
Tijdens de eindshow van de tweede editie van de Dutch Podcast Awards zijn op donderdag 6 juni live op BNR Nieuwsradio de podcast-prijzen uitgereikt aan de beste podcast-makers van Nederland. Grote winnaar is De Brand in het Landhuis van Simon Heijmans en de NTR over grootgrondbezitter Ewald Marggraff die om het leven komt bij een brand in zijn landhuis in Vught.
Juryrapport over De Brand in het Landhuis
Tijdens het juryberaad eerder op de avond is door de vakjury unaniem gekozen voor De Brand in het Landhuis als Beste Podcast van Nederland 2019. Juryvoorzitter Michiel Veenstra: “Dit is de eerste true-crime podcast van Nederland en daarmee hebben de NTR en maker Simon Heijmans meteen de toon gezet. Het meeslepende verhaal en de manier waarop Simon dat vertelt laat je als luisteraar niet los. Je wordt meegezogen in een bijzonder, waargebeurd verhaal, waarbij elke aflevering een cliffhanger bevat. In het buitenland is dit genre al een groot succes. In Nederland heeft De Brand in het Landhuis een belangrijke rol in het populair maken van de podcast, ook buiten de bubble van de podcastcommunity van het eerste uur. En dat is een grote verdienste.” De Brand in het Landhuis won naast de hoofdprijs ook de prijs voor beste Verhalende podcast.
Dit zijn alle winnaars van de #DutchPodcastAwards 2019 ???? https://t.co/x1mm3glV7G pic.twitter.com/rxRk0J1u7y
— Dutch Podcast Awards powered by BNR (@Dutchpodcastaw1) June 6, 2019
Twaalf categorieën
In totaal zijn er in twaalf categorieën prijzen uitgereikt. De stem van het publiek telde voor 70 procent mee en die van de vakjury voor 30 procent. Alle overige winnaars per categorie op een rij:
Wetenschap: Onbehaarde apen
De award voor beste podcast in de categorie Wetenschap was voor Onbehaarde Apen, een productie van NRC. In deze podcast bespreken Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen het belangrijkste wetenschapsnieuws van deze week. Van kleine ontdekkingen tot nieuwe inzichten met veel impact.
Zakelijk: De Oversteek
Koos Tervooren van Microphone Media maakte dit jaar de beste podcast in de categorie Zakelijk. In De Oversteek praat hij met ervaringsdeskundigen over zakendoen in de Verenigde Staten.
Lifestyle, Maatschappij & Gezondheid: Man Man Man, de Podcast
In de categorie Lifestyle, Maatschappij & Gezondheid ging de award naar Man Man Man, de Podcast. Hierin bespreken Bas Louissen, Chris Bergstrom en Domien Verschuren allerhande onderwerpen, gezien door een mannelijke bril.
Sport: Live Slow, Ride Fast
Oud-profwielrenner Laurens ten Dam blijkt nog een ander talent te hebben. Zijn podcast Live Slow, Ride Fast werd namelijk uitgeroepen tot beste podcast in de categorie Sport.
Kunst, cultuur & muziek: 30 minuten rauw
Ook radiomaker Ruud de Wild is verslingerd geraakt aan podcasts. Zijn eigen productie 30 minuten rauw bleek goed voor een award in de categorie Kunst, cultuur & muziek. Hierin gaat hij precies 30 minuten in gesprek met een gast. Het eindresultaat? Een podcast zonder knip- en plakwerk.
Media & Opinie: De Krokante Leesmap
Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries nemen in deze Radio 1-productie De Krokante Leesmap elke week de bladen door. Hun podcast werd uitgeroepen tot beste in z’n soort in de categorie Media & Opinie.
Tech & Innovatie: Tweakers
De award voor beste podcast in de categorie Tech & Innovatie ging naar de redactie van Tweakers. Het populaire techblog heeft al meer dan 60 afleveringen gemaakt waarin iedere keer een onderwerp of product centraal staat.
Nieuws & Politiek: Newsroom
In de categorie Nieuws & Politiek werd de award een prooi voor de makers van Newsroom, de dagelijkse nieuwspodcast van het FD en BNR. Mark Beekhuis en Nina van den Dungen presenteren in deze podcast de belangrijkste nieuwsverhalen van de dag en gaan daarover in gesprek met journalisten en deskundigen.
Beste brand story: Van Gogh belicht: de brieven
Ook in de prijzen viel het Van Gogh Museum. De podcast Van Gogh belicht: de brieven werd uitgeroepen tot beste ‘brand story’. Dit zijn verhalen die gemaakt worden door of in opdracht van merken. In deze podcast lezen Nederlandse schrijvers, acteurs en muzikanten voor uit de beroemde brieven van Vincent van Gogh en vertellen ze wat hen persoonlijk raakt.
Beste host: Lamyea Aharouay
Een award was er ook voor de beste podcast-host van Nederland. Maar liefst twintig presentatoren waren voor die prijs genomineerd. Lamyea Aharouay, die voor NRC de podcast Haagse Zaken presenteert, sleepte de award uiteindelijk in de wacht.
Sterke groei stemmers
In aanloop naar de tweede editie hebben in totaal 18805 mensen hun stem uitgebracht op de genomineerde podcasts. Dat is ruim tienduizend stemmers meer dan tijdens de eerste editie in 2018. De populariteit van podcast is groeiende en dat is exact het doel van de Dutch Podcast Awards.
Hoofdredacteur Sjors Fröhlich: “Met het initiëren van de Dutch Podcast Awards willen we de makers het podium geven dat zij verdienen en tegelijk zoveel mogelijk aandacht van het publiek vragen voor het fenomeen podcast. Bij BNR zien we de podcast als de toekomst van radio. We zijn één van de eerste mediaorganisaties geweest die serieus met podcast en on demand audio aan de slag zijn gegaan. Daarom passen deze awards goed bij BNR.”
Vakjury
Bekende vertegenwoordigers uit de podcast-, media- en techindustrie namen zitting in de vakjury van de tweede Dutch Podcast Awards:
Michiel Veenstra, voorzitter (Programmadirecteur KINK)
Nele Eeckhout (Podcastmaker en winnaar Beste Podcast van NL 2018)
Wilbert Mutsaers (Head of Content bij Spotify)
Ferry de Groot (Radio-expert & De Dik Voormekaar Show)
Gert-Jaap Hoekman (Hoofdredacteur NU.nl)
Elger van der Wel (Media-expert)
Jim Jansen (Hoofdredacteur New Scientist)
Joep van der Laan (Content & Experience Manager bij Mindshare)
Lara Ankersmit (v/h Hoofd Digitaal NOS, nu adjunct-hoofdredacteur FD)
Marion Oskamp (Podcastdokter NTR)
Marvin Jacobs (Creative Director bij Airborne)
Roos Abelman (presentator Spitsuur BNR Nieuwsradio)
Wilbert Leering (Creative Director bij Stick)
Alle informatie over de Dutch Podcast Awards 2019 is te vinden op www.podcastawards.nl.
Bron: BNR/BM