Wat is transcriberen en waar vind je het gratis?
maandag 10 juli 2023

Wat is transcriberen en waar vind je het gratis?

Heel eenvoudig uitgelegd is transcriberen het omzetten van een opgenomen bestand naar tekst. Hartstikke handig als je bijvoorbeeld een moeilijke les hebt opgenomen in de collegezaal of een belangrijk gesprek hebt gevoerd.

Een transcriptie programma zet het gesprek om in schriftelijke tekst. Je kunt het dan makkelijk terug lezen en opslaan voor latere referentie. Er zijn veel verschillende programma’s, maar voor gratis transcriberen kun je het beste de link volgen.

Artificiële intelligentie
Bij transcriberen wordt er veel gebruikgemaakt van AI (Artificiële intelligentie). Dit is een slim systeem dat taken overneemt waar vroeger mensen voor nodig waren. Hierdoor kan de transcriptie veel sneller uitgevoerd worden en in principe met minder (menselijke) fouten. Er is veel te doen over AI, sommige mensen vinden het eng, andere mensen zien de toekomst in dit systeem. Voor transcriberen is het in ieder geval een uitkomst.

Letterlijke en woordelijke transcriptie
Er zijn grofweg genomen twee verschillende soorten transcripties. Letterlijke en woordelijke transcriptie. Bij letterlijke transcriptie wordt alles wat wordt gezegd omgezet in tekst. Ook andere geluiden, zoals “ehm” of gestotter.

Bij woordelijke transcriptie worden alleen echte woorden getranscribeerd. Dit zorgt ervoor dat de tekst vloeiend is en je niet wordt afgeleid door onzinnige dingen. Vooral de woordelijke transcriptie wordt veel gebruikt in de academische wereld.

Voordelen van transcriptie
Academische transcriptie heeft veel voordelen voor jou als student of academicus. Het bespaard je veel tijd om lessen uit te typen, praten gaat nog altijd sneller dan typen. Daarnaast is het erg behulpzaam voor studenten die een les volgen die niet in hun eigen taal is. Ze kunnen de tekst later door een vertaalmachine halen en beter begrijpen wat er is gezegd.

Ook tijdens academische onderzoeken kan het makkelijker zijn om notities te maken met spraak in plaats van te schrijven. Later kunnen de notities dan omgezet worden in tekst en aan het onderzoek worden toegevoegd.

Nadelen van transcriptie
Een groot nadeel van het transcriberen is dat de intonatie verloren gaat. Aan een stem zijn emoties verbonden, deze kunnen niet overgebracht worden in tekst. Daarnaast is transcriberen lastig als er veel geluid is, meerdere stemmen te horen zijn of als de audio bijvoorbeeld niet van goede kwaliteit is. Het kan dan gebeuren dat de tekst niet goed wordt opgeslagen of dat er woorden ontbreken. Een ander nadeel is dat het transcriberen soms veel geld kan kosten. Daarom vind je in de inleiding een link naar een gratis programma.

Ben je enthousiast geworden? Kijk dan zeker eens verder naar de mogelijkheden van transcriberen. Het kan helpen bij het studeren, zorgen dat je notities netjes blijven en je kunt zelfs achteraf de tekst vertalen in een andere taal.

Bericht delen