VPRO Thema: Game of Phones
donderdag 7 juni 2018

VPRO Thema: Game of Phones

Hoe meer likes, hoe beter. Hoe hoger het level, hoe beter. Het VPRO Thema Game of Phones onderzoekt hoe de komst van de smartphone ons leven heeft veranderd in een spel en wat de gevolgen zijn van deze zogenaamde ‘gamification’. En welk spel wordt er met ons gespeeld door de bedrijven die deze apps bedenken?

In de thema-uitzending vertelt de vijftienjarige Thaliyah over hoe Instagram een belangrijke rol in haar leven spelen. En er een portret van de 69-jarige oud-stewardess Tonia, die als Uber-chauffeur constant bezig is met de scores en beoordelingen die ze op de app krijgt.

In I Accept van programmamaker Anthony van der Meer wordt gekeken naar wat je accepteert als je akkoord gaat met de voorwaarden van een nieuwe app. In een experiment downloaden mensen Van der Meer’s app, hierbij gaan ze akkoord met zijn voorwaarden en wordt de programmamaker een menselijk algoritme. Ook is er aandacht voor de manier waarop app-ontwerpers ons verleiden om telkens met onze mobieltjes bezig te zijn en laten vertegenwoordigers van de politie zien wat de invloed van de smartphone is op hun werk.

VPRO Thema: Game of Phones: zondag 10 juni om 20.15 uur op NPO 2.

Bron: BM/VPRO

Bericht delen