Videoland documentaire over de strijd van MS-patiënt Remco tegen de farmaceutische industrie
vrijdag 3 juni 2022

Videoland documentaire over de strijd van MS-patiënt Remco tegen de farmaceutische industrie

De topfitte triatleet en tech ondernemer Remco (41 jaar) krijgt enkele jaren geleden te horen dat hij de progressieve zenuwziekte MS heeft. Waar andere patiënten braaf hun pillen slikken en afwachten welke volgende stap de ziekte zal zetten, besluit Remco om zelf in actie te komen. De persoonlijke strijd van een eenling tegen Big Pharma is vanaf woensdag 6 juli te zien in de Videoland documentaire Remco vs. Pharma.

De documentaire is geproduceerd door Playback Images. Regisseur Jelmar Hoekstra: “We hebben de volledige productie in vier maanden gemaakt, maar het voelt alsof we een jaar met de hoofdpersoon meereizen in zijn strijd tegen de Big Pharma. We draaiden in Nederland, Zweden en Mexico.”

Remco begint een onderzoek naar zijn 16.000 euro per jaar kostende medicijn Tecfidera. Al snel komt hij erachter dat Amerikaanse producent het middel niet zelf heeft ontwikkeld, maar een oud middel opnieuw heeft geregistreerd voor MS. Om zo via marktexclusiviteit de prijs op te drijven. Een truc die steeds vaker wordt gebruikt in de farmaceutische industrie.

In het medicijn zitten bovendien allerlei chemische stofjes, die helemaal niet zo duur zijn. Als geboren rebel start Remco een experiment: in een zelfgebouwd lab, verborgen in een Haagse oorlogsbunker, wil hij zijn eigen medicijnen gaan koken. Met dezelfde zuiverheid, maar voor een fractie van de prijs. Aan de hand van een online recept van een Russische YouTube-chemicus en met de nodige tips van een al even rebelse apotheker gaat hij aan de slag.

Tegelijkertijd beseft Remco dat zijn ziekte eigenlijk een ‘hit hard’ nodig heeft die hij binnen het Nederlandse zorgsysteem ook niet kan krijgen: HSCT. Voor een stamceltransplantatie met chemokuur, vertrekt hij in zijn eentje naar Mexico. Een behandeling die midden in de coronapandemie zijn immuunsysteem volledig plat zal leggen.

Credits:
Opdrachtgever: Videoland
Producent: Playback Images
Producer: Bas Bakker
Regie: Jelmar Hoekstra
Camera: Jeroen Simons, Marijn Zurburg
Postproductie: Pixmix Studios, Nederland
Audionabewering: EMG, Gilbert Veltmaat

Bron: Playback Images/BM

Bericht delen