Tim den Besten en Nicolaas Veul in VPRO-serie 100 dagen voor de klas
dinsdag 21 januari 2020

Tim den Besten en Nicolaas Veul in VPRO-serie 100 dagen voor de klas

Hoe is het om in deze tijd leraar te zijn? In de zesdelige documentaireserie 100 dagen voor de klas gaan Tim den Besten en Nicolaas Veul aan de slag op een middelbare school in Lelystad. Een enerverend portret van twee beginnende docenten vol emotionele ups en downs.

Leraren in het voortgezet onderwijs hebben vaak te kampen met hoge werkdruk, matige salarissen en overvolle klassen met mondige pubers. Steeds minder mensen kiezen voor het vak van leraar en over vijf jaar verwacht het Ministerie van Onderwijs een tekort van meer dan 8000 docenten.

VPRO-programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan in 100 dagen voor de klas de uitdaging aan als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG ARCUS in Lelystad. Ze geven les en verkennen de wereld van hun collega-docenten en hun leerlingen. Tim geeft Nederlands op het VMBO en Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer op het HAVO/VWO en VMBO.

Hoe houden zij zich staande? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers? Hoe houd je orde in de klas? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden? Tim en Nicolaas ervaren in de praktijk hoe de leraar van nu alle ballen in de lucht probeert te houden en zetten hun eigen ervaringen af tegen die van hun begeleiders en collega’s. Vinden zij hun roeping binnen de muren van de school? Of keren ze opgelucht terug naar de wereld van de media?

Tim den Besten en Nicolaas Veul waren samen eerder te zien in Oudtopia, waarvoor ze een maand in een verzorgingshuis woonden, en Superstream Me, een psychologisch experiment waarin hun levens 18 dagen lang non-stop werden gestreamd. In 100 dagen voor de klas gaan zij samen opnieuw het experiment aan.

Uitzending: vanaf donderdag 23 april, 21.00 uur, NPO 3.

Bron: VPRO/BM
Foto: Diederick Bulstra/VPRO

Bericht delen