Telkens Weer
Dinsdag 16 januari 2018

Telkens Weer

AVROTROS brengt op nieuwjaarsdag een ode aan Willeke Alberti, de Grande Dame van het Nederlandse levenslied. Al meer dan zestig jaar is zij publiekslieveling bij uitstek. Bij documentairemaker Silvia Bromet thuis werden vroeger de platen van Willeke en haar vader Willy grijs gedraaid. Zij is gefascineerd door de vrouw die ondanks de tegenslagen in haar leven telkens weer rechtop blijft staan.

Thuis in haar villa, waar Willeke de zolder opruimt, wordt een tip van de sluier opgelicht. De sloffen van vader Willy Alberti, de wieg waar haar zoons in hebben gelegen, haar trouwjurken; het brengt bij Willeke herinneringen naar boven die in de documentaire Telkens Weer teruggrijpen op rijk archiefbeeld. In duet met haar vader, als jong meisje vertellend over haar dromen, een oud interview waarin ze vertelt over haar mislukte huwelijken: “Ik geloof dat ik altijd in een soort sprookjeswereld leef.” En inderdaad, overal waar zij komt wordt ze als ‘koningin’ onthaald. Van poppodium tot verpleeghuis en van festival tot gala, het publiek draagt haar op handen en laaft zich aan de troostende uitwerking die zij op hen heeft.

Willekes oeuvre is als een schatkist op zolder, waar de herinneringen voor het oprapen liggen. De documentaire Telkens Weer is een ode aan Willeke, Nederlands enige echte koningin van het levenslied. Bromet maakte deze 55 minuten durende documentaire in coproductie met MOONDOCS.

2Doc: Telkens Weer, maandag 1 januari om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Bron: AVROTROS/BM

Bericht delen