Talent United produceert Het kruis van Tegelen voor NTR
zaterdag 2 april 2022

Talent United produceert Het kruis van Tegelen voor NTR

Het kruis van Tegelen is een Teledoc van regisseur Hans Heijnen en producent Talent United over de eigentijdse dilemma’s van deelnemers aan de Passiespelen in Tegelen.

Kan Jezus vertolkt worden door een homo? Of door een Marokkaan? Dit soort vragen doen veel stof opwaaien in het Limburgse Tegelen. In Het kruis van Tegelen laat Hans Heijnen zien hoe het dorp zich opmaakt voor de vijfjaarlijkse Passiespelen, die voor veel inwoners het leven van alledag beheersen.

Oudgedienden en nieuwkomers nemen ons mee in deze katholieke traditie en laten zien hoe een heel dorp samenkomt om deze grote theaterproductie vorm te geven. Ondertussen blijkt er voor de deelnemers veel meer op het spel te staan dan een mooie rol en blijkt controverse over de tekst eveneens een vijfjaarlijkse traditie.

Theater en het leven van de Tegelaars blijken nauw met elkaar verweven. Menig relatie is vanwege de spelen gedeukt of zelfs gesneuveld en een rol in het lijdensverhaal van Jezus kruipt niet zelden onder de huid van de spelers.

Veteraan Geert moet zijn kwetsbaarheid als homoseksueel en de modernisering van de tekst verenigen met de kerk en zijn geloof. Met zijn vrijwilligerswerk in een hospice krijgen de Passiespelen een nieuwe lading. Diaken Arjan heeft zichtbaar moeite met de toevoeging van een broer van Jezus en met het ‘klootzak’ dat zijn dochter moet uitspreken. Wat hem echter het meest dwars zit, is hoe de kerk zich opstelt naar zijn vriend Geert.

Als in 2000 regisseur Ben Verbong vrouwen in het verhaal een prominentere rol geeft en het hele stuk voorziet van meer spektakel, is dat een brug te ver voor velen. Zeker voor Geert, die er zijn rol als Jezus en bestuurslid voor opgeeft. Die jaren kenschetst hij als de grootste crisis in zijn leven. Ook Verbong heeft er een prijs voor moeten betalen.

Vanaf 2010 is de regie in handen van Cees Rullens die deze taak in de film voor de derde maal op rij op zich neemt. Rullens’ keuzes zijn ook niet vrij van controverse. Hij cast in 2015 Abbie Chalgoum, zoon van Marokkaanse ouders en op dat moment ‘superallochtoon’, in de rol van Jezus en dat gaat Abbie niet in de koude kleren zitten. In de documentaire is Rullens druk bezig met de reeks opvoeringen die in 2020 in première moeten gaan. Als het coronavirus roet in het eten gooit, proberen Geert en Cees ook tijdens de lockdown de boel bij elkaar te houden.

De Teledoc Het kruis van Tegelen van Hans Heijnen is een productie van Talent United en de NTR, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds. Eerste Paasdag, zondag 17 april, is de productie om 20.20 uur te zien bij de NTR op NPO 2. Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek.

Bron: NTR/BM
Foto: Peter de Ronde/Zebra Fotostudio’s

Bericht delen