Stef Biemans maakt serie Brieven aan Andalusië
woensdag 12 juni 2019

Stef Biemans maakt serie Brieven aan Andalusië

Brieven aan Andalusië is een zesdelige, persoonlijke serie van Stef Biemans die een jaar geleden met zijn familie naar Zuid-Spanje vluchtte. Om contact te krijgen met de mensen uit zijn nieuwe omgeving, stuurt hij brieven met vragen over Andalusië. De serie Brieven aan Andalusië is vanaf zondag 8 september wekelijks om 20.15 uur te zien op NPO 2.

Meer dan een jaar geleden woonde Stef Biemans nog met zijn familie in Nicaragua. Toen het land in een diepe crisis belandde en president Daniel Ortega de protesten met harde hand de kop in drukte, veranderde de stad (en straat) waar hij woonde in een slagveld. Stef zocht naar een toevluchtsoord en belandde met zijn vrouw en kinderen in Andalusië, Zuid-Spanje. Om Andalusië beter te leren kennen schrijft hij brieven aan de streekbewoners. Hij correspondeert met hen over zaken als migratie, armoede, religie, oud dictator Franco en het belang van (schoon)familie. Aan de hand van deze briefwisselingen probeert Stef zijn voorlopige thuisbasis beter te leren kennen. Parallel aan de verhalen die voortvloeien uit Stefs correspondentie, is er aandacht voor zijn persoonlijke situatie en voor de crisis in Nicaragua.

Stef Biemans (Nijmegen, 1978) is regisseur, presentator en documentairemaker. Tot voor kort woonde hij in Nicaragua waar hij ook televisieprogramma’s maakte (Aventados en Metrópolis Nicaragua). In 2007 maakte Biemans voor VPRO’s Villa Achterwerk het programma Brieven uit Nicaragua, waarin hij brieven over het leven van kinderen in Nicaragua beantwoordde. Hij ontving hiervoor diverse onderscheidingen en prijzen waaronder de Beeld en Geluid Award en de Cinekid vakjuryprijs. In 2011 stapte hij over naar Metropolis en in 2014 maakte hij Amor met een snor: een programma over de liefde in Latijns-Amerika. In 2016 maakte hij Americanos, een reisserie over migranten die vanuit Midden-Amerika naar de grens van de Verenigde Staten reisden. Afgelopen jaar was Stef te zien in de zesdelige VPRO reisserie Over de rug van de Andes.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen