NTR brengt Aletta’s reis op NPO 2
dinsdag 7 mei 2019

NTR brengt Aletta’s reis op NPO 2

In 1911 begon de arts en feministe Aletta Jacobs aan een wereldreis om vrouwenrechten op de kaart te zetten. In de nieuwe serie Aletta’s reis bij de NTR reist journaliste Step Vaessen haar achterna, op zoek naar de Aletta’s van nu.

Honderd jaar geleden, op 9 mei 1919, werd in Nederland het wetsvoorstel Vrouwenkiesrecht in de Tweede Kamer aangenomen. Het was de kroon op het werk van arts en feministe Aletta Jacobs (1854-1929). In een vijfdelige historische reisserie gaat Step Vaessen op zoek naar vrouwen die in de geest van Aletta Jacobs strijden voor vrouwenrechten. Uitgangspunt is de wereldreis die Aletta in 1911 en 1912 maakte.

Het leven van Aletta Jacobs is een aaneenschakeling van grensverleggende daden en opvattingen die dwars tegen de mores van haar tijd in gaan. Meisjes mogen niet naar het voortgezet onderwijs; Aletta gaat naar de HBS. Vrouwen zijn niet welkom op de universiteit; Aletta gaat medicijnen studeren en wordt de eerste vrouwelijke arts van Nederland. Getrouwde vrouwen verliezen hun zelfstandigheid; zij creëert met haar man, politicus Carel Victor Gerritsen, een vrij huwelijk.

Vrouwen mogen niet stemmen; zij wordt decennialang de onvermoeibare strijdster voor een wetswijziging, die er in 1919 uiteindelijk komt. Aletta Jacobs is een vrouw die jarenlang hoon en haat over zich heen krijgt, maar die zich daardoor niet uit het veld laat slaan. Een vrouw met opvattingen die haar tijd ver vooruit zijn. Haar tijd? Of ook onze tijd?

Aletta’s reis is te zien vanaf zondag 12 mei om 21.10 uur op NPO 2.

Omroep (opdrachtgever): NTR
Producent: Paul de Bont Producties
Scenario/regie: Marlou van den Berge en Djoeke Veeninga
Uitvoerend producent: Paul de Bont
Productie: Marty de Jong
Eindredactie: Jan van Holsteyn
Camera: Marlou van de Berge
Montage: Erik Disselhoff & Christine Houbiers
Geluid: Carla van der Meijs, Tjodi van Elk
Presentatie/cast: Step Vaessen
Voice-over: Step Vaessen
Muziek (componist/uitvoerenden): Paul M. van Brugge
Lengte (in minuten): 40 minuten
Aantal afleveringen: 5
Aantal draaidagen: 45
Locatie: Indonesië, China, Zuid-Afrika, Israël en Nederland

Bron: NTR/BM

Bericht delen