Nieuwe EO-serie Tygo in de psychiatrie
donderdag 17 oktober 2019

Nieuwe EO-serie Tygo in de psychiatrie

Vanaf 28 november duikt Tygo Gernandt een maand lang in de complexe en gesloten wereld van de psychiatrie. Hij onderzoekt hoe psychische labels worden opgeplakt en vraagt zich af of dit de juiste manier is. Na het veelbesproken programma Tygo in de GHB van vorig jaar hoopt Tygo dit jaar het gesprek over de geestelijke gezondheidszorg te starten.

In de eerste aflevering begint Tygo zijn zoektocht door met behulp van experts te achterhalen hoe iemand van een psychiater een label krijgt. Kunnen we ervan uitgaan dat dit altijd juist is? Daarnaast ontmoet hij Jason, een 21-jarige jongen die dertien labels heeft. Tot op de dag van vandaag heeft hij ondanks zijn labels nog niet de juiste hulp kunnen krijgen. De 37-jarige Jeroen krijgt eveneens bezoek van Tygo. Bij hem zijn vanaf zijn 11e verkeerde diagnoses gesteld. Hij is door de bijhorende medicatie het contact met de werkelijkheid verloren.

Tygo is geschrokken van wat hij is tegengekomen: “Wat is dit, dit land van de psychiatrie?! Ruim een miljoen mensen nemen antidepressiva en hetzelfde aantal wordt behandeld voor geestelijke klachten. Door dit programma heb ik met eigen ogen ervaren hoe erg het mis kan gaan bij mensen die een verkeerde diagnose opgeplakt krijgen. En het kan iedereen overkomen. Een eng idee, want 1 op 5 mensen krijgt vandaag de dag met psychische klachten te maken.”

De serie Tygo in de psychiatrie is vanaf 28 november om 21.00 uur op NPO 3 te zien.

Bron: EO/BM

Bericht delen