Miriam Guttmann maakt serie over vruchtbaarheidsarts Karbaat
zondag 30 juni 2019

Miriam Guttmann maakt serie over vruchtbaarheidsarts Karbaat

Regisseur Miriam Guttmann, recent afgestudeerd aan de Filmacademie, is net terug van het Palm Springs International Short Film Festival, waar ze in de prijzen viel met haar eindexamenfilm Het zaad van Karbaat, een documentaire over vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat.

Ze werkt nu aan een driedelige serie voor de VPRO over Karbaat, die bij zijn cliënten zeker 49 kinderen verwekte met zijn eigen sperma. De Familie Film & TV gaat de serie produceren.

“Ik las in 2017 een kort artikel over Karbaat en ik was meteen gefascineerd. Al mijn werk heeft te maken met identiteit: ik hoop dingen te maken die mensen aanspreken en waardoor je gaat nadenken over je eigen identiteit”, vertelt de 24-jarige Guttmann.

Destijds was Karbaat net overleden en was er een rechtszaak gepland door een aantal donorkinderen. Guttmann besloot de rechtszaak bij te wonen en de donorkinderen en hun families aan te spreken. “Die hele zomer heb ik mensen bezocht en naar hun verhalen geluisterd”, aldus de regisseur, die in haar documentaire laat zien welke invloed het handelen van Karbaat heeft gehad op twee moeders en hun kind.

Met de nieuwe serie voor de VPRO wil Guttmann dieper ingaan op het verhaal. “De afleveringen gaan meer in op wie Karbaat is geweest, de tijdsgeest, de kliniek en de gevolgen van zijn daden op het leven van honderden mensen.”

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen