IDTV produceert Veerkracht: de rek is eruit voor Videoland
woensdag 12 januari 2022

IDTV produceert Veerkracht: de rek is eruit voor Videoland

Te weinig personeel, bedden, materieel, op de grens van code zwart en weer een nieuwe variant. Meer dan een jaar na de Videoland-documentaire Veerkracht: gevecht tegen corona gaat het verhaal over menselijke veerkracht in een tijd van crisis nog steeds verder.

Terwijl heel Nederland zucht onder de vierde golf en een nieuwe lockdown, vindt achter de deuren van het ziekenhuis een waar zorginfarct plaats. Vanaf vrijdag 14 januari is in de 40 minuten durende documentaire Veerkracht: de rek is eruit op Videoland de dagelijkse werkelijkheid te zien waar het zorgpersoneel van regioziekenhuis Bernhoven mee te maken heeft.

Bernhoven is een regionaal ziekenhuis in Uden. Als het coronavirus uitbreekt in Nederland ligt dit Brabantse ziekenhuis in het hart van de uitbraak. 20 maanden later vecht het personeel nog altijd om het hoofd boven water te houden. Tegelijkertijd realiseren ze zich dat corona niet weggaat, met de dreiging van omikron en toekomstige varianten. Waar Nederland een hang heeft naar vrijheid en men het steeds lastiger vindt om zich aan de regels te houden, is het personeel vooral bezig hoe ze zich staande kunnen houden; ze zijn moe en gefrustreerd. De rek is eruit…

IC-arts Mark van der Kuil: “Als er geen IC-bedden meer vrij zijn doordat code zwart daadwerkelijk realiteit wordt dan betekent dit dat je met pijn verlichtende medicijnen in een gewoon afdelingsbed komt – waar je vrijwel zeker komt te overlijden. Of je nu COVID, een auto-ongeluk hebt gehad of te veel bloed verliest na de bevalling. Hoewel het beeld is ontstaan dat omikron minder heftige klachten met zich meebrengt, is dit onze realiteit. Het houden aan de regels is niet alleen van belang voor corona-patiënten, maar des te meer voor alle andere patiënten.”

Veerkracht: de rek is eruit, naar een idee van POSVIDEO en geproduceerd door IDTV, is vanaf vrijdag 14 januari te zien bij Videoland.

Bron: RTL Nederland/BM

Bericht delen