ICU Documentaries produceert De Boerenrepubliek voor BNNVARA
maandag 8 maart 2021

ICU Documentaries produceert De Boerenrepubliek voor BNNVARA

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Mond-en-Klauwzeer (MKZ) in Nederland uitbrak. De dierziekte sloeg toe op boerenbedrijven en leidde, naast een economische strop van drie miljard euro, tot het preventief ruimen van 270.000 -veelal gezonde- dieren.

De documentaireserie De Boerenrepubliek reconstrueert de MKZ-crisis met direct betrokkenen en onderzoekt hoe de boosheid en het wantrouwen van toen tegen de overheid, doorwerken in de boerenprotesten van nu. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? De vierdelige serie De Boerenrepubliek is vanaf 22 maart om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

In de serie, van makers Hans Hermans en Martin Maat, vertellen boeren uit Oene, deels ondersteund door niet eerder uitgezonden privéopnamen uit 2001, op indringende wijze wat er zich heeft afgespeeld in de drie maanden dat het gebied afgesloten is geweest van de buitenwereld.

Daarnaast blikt oud-minister Brinkhorst van Landbouw na twintig jaar openhartig terug op de grootste crisis uit zijn loopbaan. “Wat ik eraan heb overgehouden, is dat we eindelijk na twintig jaar de moed moeten hebben de intensieve landbouw fundamenteel aan te pakken”, aldus Brinkhorst.

De Boerenrepubliek is een coproductie van BNNVARA en ICU Documentaries.

Bron: BNNVARA/BM
Foto: ICU Documentaries/BNNVARA

Bericht delen