Programmamaker Sophie Frankenmolen onderzoekt de Reference Man
zondag 9 januari 2022

Programmamaker Sophie Frankenmolen onderzoekt de Reference Man

De Reference Man is een witte man, zo’n 1.75 meter lang en ongeveer 80 kilo. Hij is de ‘standaardman’. Onze wereld is afgestemd, getest en gebouwd voor hem.

Van medicijnen tot auto’s en van complete steden tot algoritmes: ongemerkt is de wereld ontworpen voor het mannenlijf. Dat is soms bijna knullig, maar in sommige gevallen ook levensbedreigend. Maar de Reference Man is lang niet altijd zichtbaar, sterker nog: zijn invloed zit vaak verstopt.

In Reference Man onderzoekt journalist en programmamaker Sophie Frankenmolen dit fenomeen en onthult waar hij zich schuilhoudt. Het vierluik Reference Man is te zien van maandag 10 tot en met donderdag 13 januari om 22.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Sophie Frankenmolen: “Ik had nooit verwacht dat Reference Man in zoveel dingen verstopt zit. Hij is echt de norm op plekken die ik als ‘neutraal’ beschouwde, zoals de medische wereld of de auto’s waarin we rijden. Elke aflevering spreek ik experts en ervaringsdeskundigen die uitleggen waar hij zich verschuilt en wat dat betekent als je niet op hem lijkt. Reference Man vertegenwoordigt in zijn eentje de hele wereld en dat klopt niet.”

In elke aflevering staat een ander thema centraal. Sophie start in de medische wereld. Waar al snel duizelingwekkend duidelijk wordt dat er aanzienlijk minder kennis is over het vrouwenlijf dan over het mannenlijf. ‘Standaard’ medicijnen kunnen in een vrouwenlijf een heel andere uitwerking hebben en boeken over huidziektes bevatten enkel foto’s van witte huiden, behalve in het hoofdstuk geslachtsziektes.

In de daaropvolgende afleveringen onderzoekt Sophie de invloed van Reference Man in onze technologie, het dagelijks leven en op de werkvloer. De serie is een coproductie van PnP Media en BNNVARA.

Bron: BNNVARA/BM
Foto PnP Media

Bericht delen