EO brengt serie Van Atlas naar Arabië
zondag 17 maart 2019

EO brengt serie Van Atlas naar Arabië

De Volkskrant beschreef hem als ‘prettig, rustig, geïnteresseerd en niet bang om lastige vragen te stellen’. Vanaf donderdag 28 maart presenteert Kefah Allush de serie Van Atlas naar Arabië. Deze derde ‘Van … naar … reisserie’ brengt de EO-presentator weer dicht bij gewone mensen uit stammen, volken en culturen waarvan we nog nooit gehoord hadden.

Hij reist van de randen van de Arabische wereld tot in het hart van het Midden-Oosten; van de toppen van het Atlas-gebergte in Marokko naar de diepe binnenlanden van Saoedi-Arabië.

In de eerste aflevering van de serie, evenals de vorige edities mooi filmisch vastgelegd, reist Kefah Allush naar het uiterste westen van de Arabische wereld. Hij gaat op zoek naar de wortels van de oude Berberstammen. In het Marokkaanse Atlas-gebergte ontmoet hij de Aït Hdiddou-stam. Ooit kende men hier helemaal geen Arabieren. En was de islam voor de Berbers een vreemde godsdienst. Nu, eeuwen na hun arabisering, gaat de EO-presentator op zoek naar de laatste sporen van het vrije, nomadische bestaan van deze legendarische Berberstam.

Via Tunesië (Djerbische Joden), Egypte (Nubiërs), Oman (de Jebali stam) en Iran (de Khamseh stam) reist Allush naar zijn eindbestemming Saoedi-Arabië. Lange tijd leefden de bergstammen in het uiterste zuiden van dat land in grote afzondering. Pas tegen het einde van de vorige eeuw is hun leefgebied meer ontsloten. Kefah Allush bezoekt hier, tegen de grens van Jemen aan, de Flower Men. Door de buitenwereld zo genoemd omdat ze een krans van bloemetjes in hun haren dragen. In een aantal unieke ontmoetingen ontrafelt Kefah Allush de mysteries van deze opvallende Flower Men.

Van Atlas naar Arabië is te zien vanaf donderdag 28 maart om 20.25 uur op NPO 2. De serie bestaat uit zes afleveringen.

Bron: EO/BM

Bericht delen