Ellie Lust maakt Ellie aan de verkeerde kant voor AVROTROS
zondag 16 juni 2019

Ellie Lust maakt Ellie aan de verkeerde kant voor AVROTROS

Uitgescholden, bespuugd of zelfs zwaar mishandeld worden vanwege je geaardheid. Het is van alle tijden en ook anno 2019 worden LHTBI-ers in Nederland ermee geconfronteerd. Veel Nederlanders zeggen geen moeite met homoseksualiteit te hebben, maar toch krijgen meer dan zeven op de tien LHBTI-ers in het leven te maken met fysiek of verbaal geweld.

Voor de AVROTROS-documentaire Ellie aan de verkeerde kant gaat Ellie Lust in gesprek met slachtoffers en spreekt ze de ‘verkeerde kant’: degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan homodiscriminatie en -geweld.

Ellie ontmoet onder anderen een 26-jarige homoseksuele jongen die met een honkbalknuppel in elkaar werd geslagen. Sinds het geweldsincident durft hij nauwelijks nog over straat. Ook spreekt Ellie met mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan homodiscriminatie en -geweld en stelt hen de vraag hoe zij tot hun daad zijn gekomen. Hoe kijken zij terug op deze gebeurtenis en hebben zij misschien spijt?

Deskundigen, waaronder een agressie-expert en een onderzoeker naar anti-homogeweld, vertellen Ellie waarom daders over gaan tot geweld. Wat ligt hieraan ten grondslag? En wat kunnen we doen om het geweld tegen LHBTI-ers te stoppen?

Ellie Lust over Ellie aan de verkeerde kant: “Tijdens mijn jarenlange werk voor Roze in Blauw bleef ik mezelf deze vraag stellen: waarom zou je iemand die net even anders is dan jij moeten veroordelen? En wat ik al helemaal niet kan bevatten is dat deze onverdraagzaamheid soms leidt tot geweld. Waarom? Op die vraag wil ik met deze documentaire nu eindelijk antwoord krijgen, want wat ik onverdraagzaam vind is juist die onverdraagzaamheid van de ander. Dus wie is hier nu eigenlijk van de verkeerde kant?”

Ellie aan de verkeerde kant is op maandag 29 juli te zien om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 3, tijdens de week van de Amsterdam Pride. AVROTROS besteedt in die week op verschillende manieren aandacht aan het onderwerp, waaronder met een online serie en live-registratie van de Canal Parade.

Bron: AVROTROS/BM

Bericht delen