Dramaserie Het A-woord in 2020 op NPO 1
woensdag 11 september 2019

Dramaserie Het A-woord in 2020 op NPO 1

In de nieuwe EO-dramaserie Het A-woord spelen Lies Visschedijk en Guy Clemens de ouders van de zesjarige Sam (Bart van den Berg).

Het A-woord is in 2020 te zien bij de EO op NPO 1. De serie bestaat uit zes afleveringen. Sam is gewoon een bijzonder kind, totdat het woord ‘autisme’ valt. Het A-woord is een herkenbare serie over familiebanden, opvoeden, maar vooral over de kracht van heldere communicatie.

Sam luistert het liefst naar muziek op zijn koptelefoon en zingt de meest ingewikkelde teksten moeiteloos mee. Volgens zijn ouders geen probleem, ieder kind heeft zijn eigenaardigheden, maar de rest van de familie ziet dat er meer aan de hand is. Wanneer uiteindelijk de diagnose onomkeerbaar autisme blijkt, slaat dat in als een bom. Aanvankelijk doen ze er alles aan om het beruchte a-woord te vermijden, maar ondanks hun goed bedoelde, ontroerende en soms hilarische pogingen het beste voor Sam te doen, moeten ze eraan geloven dat het leven niet altijd maakbaar is en dat de norm niet altijd de norm hoeft te zijn.

Actrice Lies Visschedijk, die moeder Mariël speelt, vindt de serie een bijzonder project: “Dat je zo verschillend bent en dat je soms zo weinig van elkaar begrijpt, is soms ook een bron van inspiratie. Het leert je om ook op een andere manier naar het leven te kijken. Ik denk dat je een leuker en mooier persoon wordt als je omgaat met iemand waar je weinig van begrijpt maar die je wel wil snappen.”

Naast Lies Visschedijk, Guy Clemens en Bart van den Berg bestaat de cast onder andere uit Peter Blok, Aiko Beemsterboer, Marcel Harteveld en Yootha Wong-Loi-Sing.

Het A-woord is een Nederlandse adaptatie van de Israëlische serie Yellow Peppers. Bij de totstandkoming van de Nederlandse serie spraken de makers met ervaringsdeskundigen om zo de serie te kunnen toespitsen op onze specifieke Nederlandse situatie. Inmiddels brachten meerdere landen al succesvolle eigen versies.

Het A-woord is in opdracht van de EO door Fiction Valley geproduceerd. De regie is in handen van Anna van der Heide en Remy van Heugten. De Nederlandse scenario’s zijn van Karin van der Meer (Als De Dijken Breken, Penoza) en Myranda Jongeling (Alleen op de wereld).

Bron: EO/BM

Bericht delen