Documentaire Rudi – Achtervolgd door 9/11 bij Videoland
dinsdag 31 augustus 2021

Documentaire Rudi – Achtervolgd door 9/11 bij Videoland

Op zaterdag 11 september is het exact 20 jaar geleden dat heel de wereld werd opgeschrikt door één van de grootste terroristische aanslagen uit de geschiedenis: de aanslag op de Twin Towers van het World Trade Center. De beelden staan bij ieder in het geheugen gegrift.

Velen weten niet dat er een link is met de Nederlandse vlieginstructeur Rudi Dekkers. De driedelige documentaireserie Rudi – Achtervolgd Door 9/11, vanaf maandag 6 september te zien bij Videoland, vertelt het verhaal over Rudi’s krankzinnige leven.

De Amsterdammer haalde in 2001 het wereldnieuws omdat hij de 9/11-kapers Mohamed Atta en Marwan al-Shehhi opleidde op zijn vliegschool in Venice, Florida. Hij verscheen overal in de Amerikaanse media en bleef altijd standvastig: hij en zijn instructeurs hebben nooit geweten wat het tweetal van plan was. Nadat de mediastorm is gaan liggen neemt zijn leven een dramatische wending.

Achtervolgd door nachtmerries, schuldeisers en de luchtvaartautoriteiten raakt Rudi gaandeweg alles kwijt. Zijn gezin, zijn vliegscholen en zijn vermogen. Hij heeft geen geld, maar wel een kind om voor te zorgen. Net als hij zijn leven weer op de rit lijkt te hebben, wordt hij in 2012 op de luchthaven van Houston opgepakt met 18 kilo cocaïne en 860 gram heroïne.

Twintig jaar na de aanslagen
Na zijn veroordeling en gevangenisstraf van vier jaar, vertrekt de excentrieke zakenman naar de Dominicaanse Republiek, waar de makers van de serie hem jaren na de aanslagen opzoeken. In openhartige interviews blikt Rudi terug op zijn onstuimige leven en vertelt hij waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt. Wie is de Amsterdamse Rudi Dekkers, die straatarm opgroeide in de Jordaan, uitgroeide tot succesvol zakenman, betrokken raakte bij ’s werelds bekendste aanslagen en uiteindelijk drugscrimineel werd?

Andere sprekers
In de documentaire komen interessante sprekers aan het woord, zoals oud Amerika-correspondent Max Westerman en voormalig FBI agent Kerry Myers. Ook schrijver Miriam Jacobs, die een boek over Rudi’s leven schreef, NBC News verslaggever Amy Oshier en de advocaat van Rudi doen hun verhaal. Daarnaast komen oud zakenpartners, vrienden en zelfs de biologische zoon van Rudi (Patrick Schreur), van wie Rudi al bij de geboorte afstand deed, aan bod.

De twijfelachtige reputatie van Rudi slingert de kijker heen en weer tussen ongeloof, medeleven en wantrouwen. Hoe kon hem dit overkomen, en waarom werkt hij zichzelf elke keer zo in de nesten? Is Rudi slachtoffer van een heksenjacht? Of is hij misschien toch niet de man wie hij zegt dat hij is?

Rudi – Achtervolgd door 9/11 is een productie van Playback Images. De regie is in handen van Alessio Cuomo. Voor serie deed Pixmix Studios (Amsterdam/Antwerpen) samen met United (Hilversum) de postproductie. Direct na de shoot in Nederland, Amerika en de Dominicaanse Republiek startten editor Jelmar Hoekstra samen met regisseur Alessio Cuomo aan de montage uit het vele divers gedraaide beeldmateriaal.

Max

Daarnaast starte een beeldresearch zoektocht door de 9/11 archiefmaterialen die moesten aansluiten bij het verhaal van Rudi Dekkers. Geen gemakkelijke opgave, omdat veel van de materialen eigendom waren van de grote Amerikaanse nieuwszenders of van moeilijk te traceren particulieren. Zo kwam het weleens voor dat er een te gekke scene met archief van toen en het verhaal gedaan door Rudi zelf of de andere sprekers moesten wachten tot de rechten eenmaal echt waren gecleared.

Dit betekende soms ‘kill your darlings’ maar vaak ook blijdschap waneer de beslissende ‘Go’ van producent Bas Bakker binnen kwam. Opgevolgd door de grading van colorist Jef Grosfeld om alles bij elkaar te brengen in SGO Mistika. Voor de VFX werkte Pixmix Amsterdam nauw samen met hun afdeling in Antwerpen. Ook de online, mastering en delivery van de gehele serie in UHD en HD gebeurde bij Pixmix Studios. De geluidsmixage vond plaats bij United in Hilversum, verzorgd door Gilbert Veltmaat.

Bron: RTL Nederland/Pixmix Studios/BM

Bericht delen