De toekomst is fantastisch onderzoekt ons leven in 2039
dinsdag 18 juni 2019

De toekomst is fantastisch onderzoekt ons leven in 2039

De VPRO komt met een zesdelige serie vol speculatieve fictie, gevoed door visionaire wetenschappers en denkers van nu. Centraal staan de ethische dilemma’s waarmee de mensheid (mogelijk) zal worden geconfronteerd als gevolg van technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen.

Als iemand in 1980 zou hebben gezegd dat we in 2019 allemaal smartphones bezitten die ons, middels het internet, toegang tot de rest van de wereld verschaffen, hadden we die persoon voor gek verklaard. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de mogelijkheid van reageerbuisbevruchting. Of ingebouwde navigatie in de auto.

De toekomst is fantastisch – een serie waarin documentaire en fictie elkaar afwisselen en aanvullen – neemt een voorschot op de ontwikkelingen waarop over enkele decennia precíes zo zal worden teruggekeken. Technologie waar we ons nu nog nauwelijks iets bij kunnen voorstellen, maar die over pakweg twintig jaar de normaalste zaak van de wereld zal zijn. Wat zijn de uitvindingen en ontwikkelingen die ons leven ingrijpend zullen veranderen? En wat is hun effect op onze mentaliteit?

In De toekomst is fantastisch laten fictiescenes zien hoe ons leven er in 2039 vermoedelijk uit zal zien. Presentatoren Marijn Frank en Tim den Besten spreken met wetenschappers en denkers die anno 2019 pionieren binnen hun vakgebied. De fictie in De toekomst is fantastisch is gestoeld op hun visionaire blik.

De thema’s die in de serie aan bod komen liggen dicht bij het dagelijkse leven: voortplanting, geheugen, kunstmatige intelligentie, zintuigen, moraal en de dood. Hoe planten we ons straks voort bijvoorbeeld? Hoe sterven we? Hoe nemen de wereld om ons heen waar? En hoe ver strekt ons vertrouwen in kunstmatige intelligentie, als het er echt op aankomt?

De toekomst is fantastisch is geregisseerd door Josèff Iping. De serie is vanaf donderdag 17 oktober om 21.00 uur te zien op NPO 3.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen