De neven van Eus krijgt nieuw seizoen bij NTR
vrijdag 22 juli 2022

De neven van Eus krijgt nieuw seizoen bij NTR

In 2018 ontving De neven van Eus een eervolle vermelding van de Nipkowjury. Vijf jaar later vervolgt Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, in een tweede serie zijn zoektocht naar en door Turkije.

In een poging de ziel van het immense land te doorgronden reist hij langs verschillende provincies en ontdekt de complexe samenstelling van deze republiek. Waar Eus in de eerste serie gegidst werd door zijn eigen familie bekijkt hij Turkije deze keer met een bredere blik, geholpen door lokale bewoners.

Özcan Akyol: “Ik wil de Nederlandse kijker, die nog niet zo bekend is met het land, kennis laten maken met de enorme diversiteit van Turkije. De smeltkroes van culturen, religies en etnische groepen verklaart een hoop over Turkse elementen die inmiddels óók onderdeel van de Nederlandse cultuur zijn geworden.”

De zes afleveringen van De neven van Eus hebben hun eigen thema:

Aflevering 1: Vluchtelingen. Iedereen weet dat Turkije veel Syrische vluchtelingen opneemt. Tien jaar geleden werden zij nog met open armen ontvangen. Eus reist naar havenstad Mersin, waar zijn ouders vroeger een zomerhuis hadden. Zijn moeder wil er niet meer wonen en kwalificeert de kustplaats tegenwoordig als ‘Klein Aleppo’. Geen particulier sentiment, zo blijkt. De gastvrijheid heeft plaats gemaakt voor achterdocht en zelfs vreemdelingenhaat.

Aflevering 2: Gastronomie. Gaziantep, een stad in het zuidoosten van Turkije, is door Unesco benoemd als a capital of taste. Eten en drinken is hier méér dan alleen lekker of een energiebron. Sommigen kennen voedsel status en identiteit toe, anderen zelfs medicinale krachten. Dit kan absurde vormen aannemen, ontdekt Eus.

Aflevering 3: Minderheden. Zelf komt Eus uit een alevitisch gezin, een religieuze minderheid die zich kenmerkt door humanisme en liberalisme. Hij gaat op zoek naar andere etnische groepen om te kijken of zij vrijuit kunnen leven. Ook raakt hij overdonderd door de enorme intensiteit waarmee op sommige plekken de Ramadan wordt beleefd. Hoe kunnen zoveel verschillende mensen ogenschijnlijk gemoedelijk met elkaar leven?

Aflevering 4: Ondernemersgeest. Eus’ beste vriend Şaban besloot een aantal jaar geleden van Deventer te verhuizen naar Giresun, waar zijn ouders oorspronkelijk vandaan komen. Inmiddels is hij eigenaar van een callcenter, pizzeria baas, veehandelaar, hazelnotenboer én projectontwikkelaar. Een unieke mix van beroepen, maar in het noorden van Turkije worden de bewoners niet voor niets als eigenzinnig en ondernemend getypeerd.

Aflevering 5: Toerisme. De all-in vakanties naar Turkije zijn populair onder Nederlanders, maar er is meer te beleven. Zo bezoekt Eus halal hotels waar vrouwen en mannen worden gescheiden, in trek bij mensen uit het Midden-Oosten. Ook investeert de overheid in marketingcampagnes voor cosmetische klinieken, die buitenlandse bezoekers trekken. Hoe kunnen we de steun voor Brazilian butt lifts rijmen met de verder conservatieve opvattingen van de regering?

Aflevering 6: Istanbul. Er wonen ruim twintig miljoen mensen in Istanbul. Voorheen werd de groei aangewakkerd door binnenlandse migranten, in de jaren zeventig, nu zijn het vooral mensen van buitenaf die naar de stad verhuizen. Is Istanbul met al die drukte nog een prettige plek om te wonen? Eus praat met bewoners die hun wijk niet meer herkennen, terwijl de groei ook kansen brengt.

De neven van Eus is vanaf 4 september om 20.20 uur te zien op NPO 2 bij de NTR. Skyhigh TV is de producent.

Bron: NTR/BM

Bericht delen