De kijk van Koolhoven: een ode aan de speelfilm
dinsdag 31 juli 2018

De kijk van Koolhoven: een ode aan de speelfilm

De kijk van Koolhoven is een zesdelige reeks filmcolleges verzorgd door filmregisseur en cinefiel Martin Koolhoven. Aan de hand van scènes uit zijn favoriete speelfilms maakt Koolhoven de kijkers deelgenoot van zijn liefde voor cinema. Van Basic Instinct tot Jaws, en van Dr. Strangelove tot Drive, iedere filmenthousiasteling kan zijn hart ophalen.

In De kijk van Koolhoven geen droge kritieken en academische verhandelingen, maar enthousiaste betogen en bezielde observaties: Koolhoven is bovenal liefhebber. De filmcolleges zijn onderverdeeld in verschillende genres en thema’s: Spaghetti Western, Film Noir, Euro horror, de Post-apocalyptische film, Water/Boten en Erotica. Aansluitend wordt na ieder filmcollege een passende film uitgezonden die door Martin zelf is uitgekozen. Zo zullen zijn alom geprezen western-thriller Brimstone en Paul Verhoevens psychologische thriller Elle voor het eerst worden vertoond op Nederlandse televisie.

In navolging van Koolhovens beschrijvende en enthousiaste vertelstijl is de vorm van De kijk van Koolhoven al even beeldend. Met behulp van de nieuwste film- en bewerkingstechnieken verschijnt Koolhoven zelf speels in enkele van de scènes van de films die hij bespreekt.

Martin Koolhoven (Den Haag, 25 april 1969) geldt als één van de meest getalenteerde en gerespecteerde regisseurs van Nederlandse bodem. Hij maakte naam met Het Schnitzelparadijs en boekte eveneens succes met Oorlogswinter, een verfilming van het boek van Jan Terlouw. Zijn laatste speelfilm, de controversiële western-thriller Brimstone, werd geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Venetië en won vorig jaar maar liefst zes Gouden Kalveren – onder meer voor ‘beste film’ en ‘beste regie’.

Presentatie en tekst: Martin Koolhoven
Regie en samenstelling: David Kleijwegt
Camera, montage en vormgeving: Reinier van Brummelen
Beeldresearch: Barbara Kist
Redactie: Tjeerd Bijman, Casper Brassers
Productie: Jessica van Beek, Joyce Feijen

De kijk van Koolhoven is vanaf vrijdag 5 oktober wekelijks te zien om 21.15 uur op NPO 3.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen