Dader en slachtoffer met elkaar in gesprek in Recht in de ogen
woensdag 30 maart 2022

Dader en slachtoffer met elkaar in gesprek in Recht in de ogen

Recht in de ogen is een nieuwe driedelige serie van Omroep MAX waarin slachtoffers en daders van een misdrijf met elkaar in gesprek gaan, bekend onder de term herstelrecht.

Onder leiding van presentator Charles Groenhuijsen zien we ontroerende ontmoetingen waarbij woede en tegenstellingen plaats maken voor begrip en erkenning, soms zelfs voor verzoening. Recht in de ogen is vanaf juni te zien bij MAX op NPO 1.

In Nederland wordt herstelrecht duizenden keren per jaar toegepast, niet alleen bij lichte vergrijpen, maar ook in moordzaken. Toch is het bij het grote publiek onbekend. Is het voor te stellen dat je de moordenaar van een familielid vergeeft? Kun je degene die een wapen op je hoofd heeft gezet onder ogen komen? En is het dan mogelijk dat je elkaar aan het einde van het gesprek omhelst?

In Recht in de ogen zegt een dader tegen een slachtoffer: “Zonder u was mijn leven kapot geweest.” En een slachtoffer over het gesprek: “De ontmoeting met de dader heeft mij bevrijd van het misdrijf.” Een ander slachtoffer over een andere dader: “Het is een diamant en die moet geslepen worden.”

Presentator Charles Groenhuijsen ziet het allemaal gebeuren: “Het leed als gevolg van, vooral zware, misdaad gaat nooit voorbij. In zekere zin hebben slachtoffers én daders levenslang. Bij Recht in de ogen praten beide partijen met elkaar en luisteren ze naar elkaar. Daarmee maak je de misdaad en de gevolgen daarvan niet ongedaan, het vergroot wél de kans om weer aan een zinvolle toekomst te werken.”

Herstelrecht blijkt effectief. Onderzoek toont aan dat het slachtoffers sterker maakt, het geeft ze meer genoegdoening. Daders kunnen spijt betuigen en de kans op herhaling is na een succesvolle herstelontmoeting kleiner.

Criminoloog-misdaadjournalist Simon Vuyk en regisseur Ary Schouwenaar zijn de producenten van Recht in de ogen. Vuyk: “Het herstelrecht is onbekend en daarom onbemind terwijl het slachtoffers en daders de mogelijkheid biedt op een positieve manier om te gaan met de gevolgen van een misdrijf. Als het lukt, krijgt iedereen er heel veel voor terug en het maakt de samenleving bovendien veiliger. Hoe mooi is dat? Dat moet toch iedereen weten!”

Recht in de ogen is een coproductie van Omroep MAX en DYYM.

Bron: Omroep MAX/BM

Bericht delen