CCCP produceert Sander en de kloof voor VPRO
donderdag 28 oktober 2021

CCCP produceert Sander en de kloof voor VPRO

Hoe kan het dat in Nederland de kloof tussen arm en rijk nog steeds bestaat en zelfs groter wordt? In de zesdelige VPRO-serie Sander en de kloof heeft Sander Schimmelpenninck een missie: de vermogens- en kansenongelijkheid in Nederland aan de kaak stellen.

Sander en de kloof gaat over de steeds maar groeiende kloof tussen arm en rijk en maakt inzichtelijk welke gevolgen die vermogensongelijkheid heeft voor onze maatschappij. Sander Schimmelpenninck komt uit een vermogend adellijk geslacht en maakt zelf deel uit van de economische elite.

Hij kent het leven in deze kringen van binnenuit en kan zich flink ergeren aan hoe het er in de wereld van de allerrijksten aan toegaat. Zij kunnen in Nederland namelijk heel makkelijk kapitaal doorgeven aan hun kinderen, die op hun beurt, zonder er iets voor te hebben gedaan, ook rijk worden én blijven. Is succesvol zijn nog wel een kwestie van hard werken, of gaat het er steeds meer om op welke plek je wieg heeft gestaan?

In Sander en de kloof spreekt Schimmelpenninck de haves & de havenots over hun kansen op de woningmarkt, in het onderwijs en de gezondheidszorg. Hij spiegelt de levens van jongeren die rijk geboren zijn, vastgoedmiljonairs, succesvolle ondernemers en bitcoinmiljonairs aan de levens van ‘gewone’ Nederlanders.

Hoe kijken de verpleegkundigen, de huurders, en ploeterende zzp’ers naar de kansen die zij hebben in de huidige maatschappij? Hoeveel kennis hebben zij van het systeem dat hen benadeelt? De mythe dat je van een dubbeltje een kwartje zou kunnen maken, is steeds moeilijker vol te houden.

Sander en de kloof is geproduceerd door CCCP. Het programma is wekelijks, vanaf donderdag 20 januari 2022 om 21.00 uur, te zien bij de VPRO op NPO 3.

Bron: VPRO/BM
Foto: Eva Roefs/VPRO

Bericht delen