CCCP produceert Jekels Jacht voor NTR
donderdag 27 januari 2022

CCCP produceert Jekels Jacht voor NTR

Vanaf zaterdag 5 februari is bij de NTR op NPO 2 Jekels Jacht te zien om 19.50 uur. Het is een nieuwe, achtdelige serie waarin Diederik Jekel belangrijke experimenten uit onze succesvolle wetenschappelijke geschiedenis herhaalt.

Nederland heeft een indrukwekkende geschiedenis van grote, baanbrekende wetenschappers. Sommigen zijn zelfs wereldberoemd en anderen zijn ten onrechte minder bekend bij het grote publiek.

In Jekels Jacht neemt wetenschapsjournalist Diederik Jekel er acht onder de loep: Buys Ballot, Moll, Lipperhey, Huygens, Van Leeuwenhoek, Drebbel, Stevin en Kamerlingh Onnes. Acht wetenschappers die met hun baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen de koers van de geschiedenis hebben veranderd. Experimenten die ons leven en onze wereld voorgoed hebben veranderd. Zonder deze wetenschappers geen onderzeeboten, navigatiesystemen, MRI-scanners of foto’s van baby’s in de baarmoeder.

In Jekels Jacht doet Diederik Jekel de experimenten waarmee die ontdekkingen werden gedaan nog eens over. Door ze te herhalen brengt Diederik een ode aan onze rijke, succesvolle wetenschappelijke geschiedenis. Hij herhaalt de experimenten om te laten zien hoe lastig het was ze uit te voeren en hoe vindingrijk de wetenschappers waren. Dat probeert hij zoveel mogelijk te doen met dezelfde materialen en onder dezelfde omstandigheden van weleer. Natuurlijk wel met de kennis van nu.

Daarnaast krijgen we meer te weten over de wetenschappers zelf. Diederik gaat op zoek naar sporen die zij hebben achtergelaten. Zo leren we hen beter kennen en begrijpen. We zien onder welke omstandigheden ze moesten werken en hoe ze vaak moest vechten tegen het geloof of heersende opvattingen.

Zo leren we grootheden als Van Leeuwenhoek, Huygens en Buys Ballot kennen, zien we hoe ongelooflijk knap hun wetenschappelijke doorbraken waren en vertelt Diederik ons wat die uitvindingen ons opgeleverd hebben. Wat zien we daar in de huidige wereld nog van terug en hoe hebben deze Nederlandse uitvindingen ons leven veranderd?

Jekels Jacht wordt voor de NTR geproduceerd door CCCP.

Bron: NTR/BM

Bericht delen