Bewoners containerdorpen krijgen gezicht in nieuwe EO-serie
zaterdag 16 oktober 2021

Bewoners containerdorpen krijgen gezicht in nieuwe EO-serie

Containerdorpen zijn plekken waar mensen wonen die aan de randen van de samenleving bungelen en in hun eerdere woonomgeving overlast veroorzaakten. Vaak spelen er flinke problemen zoals drank- en drugsverslaving, psychiatrische problematiek en zijn ze dakloos geweest.

In de nieuwe EO-serie Welkom in… Containerdorp dompelt presentator en voormalig politieman Dwight van van de Vijver zich een jaar lang onder in hun wereld en ontmoet de mens achter de overlastveroorzaker. Is er nog hoop op een leven in de maatschappij, of komen ze op straat te staan?

De containerdorpen waar Dwight met bewoners optrekt staan in Dordrecht, Eindhoven, Hilversum en Utrecht. De bewoners wonen daar onder begeleiding en zijn zeer divers. Met de één kan Dwight in een rustig gesprek kennismaken, terwijl een ander amper verstaanbaar is door drugsgebruik en weer een ander geboeid wordt afgevoerd vanwege een uit de hand gelopen binnen-barbecue.

In de loop van het jaar loopt Dwight mee in hun dagelijks leven en leert hen steeds beter kennen. Hij ontdekt dat de bewoners van containerdorpen allemaal al hun eigen geschiedenis hebben met veel achterliggende problematiek, zoals drank- en drugsgebruik, psychische problemen of geweld. Dat verklaart veel van hun gedrag.

Rechtdoen
Regelmatig ziet de kijker Dwight ook reflecteren. “Jarenlang kwam ik in dit soort situaties terecht als politieman. Nu kom ik hier zonder uniform en zonder back-up of wapens, om juist het verhaal achter de overlastveroorzakers te horen. In Nederland heerst het stigma dat je niet zoals deze mensen hoeft te leven. Dat dacht ik vroeger ook, maar ik heb nu gezien dat je binnen drie maanden je huis en familie kwijt kan raken en de ellende zich opstapelt.”

In de serie wordt in alle kwetsbaarheid de realiteit van het leven zichtbaar. Eindredacteur Rianne van Kuil benadrukt dat meer begrip krijgen voor deze mensen belangrijk is. “Door hun verhalen te vertellen, doen we recht aan deze mensen met hun heftige verleden. In Welkom in… Containerdorp geven we hen een gezicht zodat de kijker kennismaakt met mensen die ze anders misschien liever negeren.”

Toch is tussen alle problemen in de serie ook veel liefde te zien. Zo is er een bijzondere band tussen twee bewoners die samenwonen, is er rouw om het verlies van dierbaren en wordt het leven gevierd.

Normaal
Vanaf de eerste uitzending van Welkom in… Containerdorp kunnen kijkers online de ‘normaal-test’ doen. Dat is een interactieve ervaring die je laat zien dat ‘normaal’ niet bestaat, maar voor iedereen anders is. Aan de hand van voorbeelden, zoals spugen op straat of airpods in houden bij de kassa, worden antwoorden vergeleken tussen groepen en zo verschillende visies op wat ‘normaal’ is zichtbaar.

Welkom in… Containerdorp is vanaf 3 november zes woensdagavonden te zien om 21.30 uur bij de EO op NPO 1.

Bron: EO/BM

Bericht delen