2Doc De Bellers bij KRO-NCRV
donderdag 11 november 2021

2Doc De Bellers bij KRO-NCRV

In het voorjaar van 2020 toen de IC’s tijdens de eerste coronagolf vol stroomden met corona patiënten en familieleden die niet bij hun dierbaren in het ziekenhuis werden toegelaten, werd door Amsterdam UMC het IC support team opgezet. Een team van artsen die dagelijks met de families belden over de toestand van de IC patiënten. Dit dagelijkse contact was de enige levenslijn, de artsen werden de brug tussen familie en IC patiënt.

De documentaire De Bellers volgt gedurende enkele maanden dit artsen belteam. De telefoongesprekken en de vaak ongeruste stemmen aan de andere kant van de lijn maken voelbaar hoe zwaar het is om het ziekteverloop op afstand te moeten meemaken. De 2Doc De Bellers van KRO-NCRV is te zien op 9 december om 22.35 uur op NPO 2. De makers zijn Maria Mok, Meral Uslu, Paul Cohen en Martijn van Haalen.

In de documentaire worden zes families gevolgd. In eerste instantie kennen we de familieleden alleen van stem. Gaandeweg krijgen sommigen van deze stemmen een gezicht. Zoals de vrouw en dochter van de 70-jarige man die corona heeft opgelopen op het cruiseschip dat nergens meer mocht aanmeren omdat alle passagiers besmet waren. Als de vrouwen voor een tussengesprek met een IC arts in het ziekenhuis zijn, blijkt de toestand van zijn longen zo dramatisch te zijn verslechterd dat ze diezelfde middag naar hem worden toegebracht om afscheid te nemen. Gehuld in beschermingspakken lopen ze de IC op om hem voor de laatste keer te zien.

Een jonge vrouw pikt het niet langer dat ze niet bij haar man mag. Deze man, vader van vijf kinderen, ligt al 50 dagen op de IC. Zijn toestand is zeer ernstig. Uiteindelijk besluit het ziekenhuis dat ze hem eventjes mag bezoeken om zijn hand vast te houden en zachtjes tegen hem te praten. Hij is buiten bewustzijn.

Via een beeldscherm van een telefoon zien we een opgeluchte zoon tegen zijn vader praten. De IC verpleegkundige houdt de telefoon bij de vader die nog een beademingsbuis in zijn mond heeft en niet terug kan praten. Na een tergend lange tijd van ‘stabiel slecht’ is hij opeens boven verwachting verbeterd. De zoon, die we hiervoor alleen als stem kenden, was door alle onzekerheid en gebrek aan verbetering van de toestand van zijn vader, zwaar depressief geworden.

De enige vrouw op de IC knapt na vallen en opstaan op, horen we via de telefoongesprekken met haar schoondochter. Ook een andere patiënt komt er zonder kleerscheuren vanaf. Na twee weken opname kunnen zijn prachtig uitgedoste vrouw en kinderen hem, op de parkeerplaats van het ziekenhuis, weer in de armen sluiten.

De documentaire De Bellers is onlangs genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek op het Filmfestival Utrecht.

Bron: Maria Mok/BM
Foto: Meral Uslu en Maria Mok, samen met arts/beller Karolina Szadek

Bericht delen