11 Friese Fonteinen
Woensdag 02 mei 2018

11 Friese Fonteinen

Veel Friezen hadden graag gezien dat kunstenaars uit de eigen provincie de opdracht hadden gekregen. Maar de organisatie van Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018, besloot anders. En nu wordt  de laatste hand gelegd aan elf fonteinen, ontworpen door internationale kunstenaars. De botsing van culturen is de kern van de driedelige documentaireserie 11 Friese Fonteinen, die de NTR vanaf zondag 20 mei uitzendt.

Regisseur Roel van Dalen volgde twee jaar lang het kunstproject 11Fountains en was getuige van humoristische en confronterende situaties tussen de bevlogen kunstcurator Anna Tilroe en de nuchtere Friese bewoners. Hij vroeg cabaretier Jan Jaap van der Wal, geboren in Leeuwarden, de ontwikkelingen te beschouwen door er een snedige voorstelling over te maken, die in losse delen in de serie is verwerkt. Hiermee wordt de rol van kunst in de openbare ruimte op verschillende manieren belicht.

De keuze voor elf fonteinen komt van curator Anna Tilroe. Ze trekt in de serie de provincie in om de nauw betrokken Friese bevolking enthousiast te maken voor de nieuwe en spraakmakende waterkunstwerken. Dat valt niet mee. De autonomie van de kunstenaar en de smaak van het publiek blijken niet vanzelfsprekend samen te gaan. Lukt het Tilroe om draagvlak onder de bevolking te creëren en van Friesland een niet te missen bestemming te maken voor nationale en internationale toeristen? Of strandt het ambitieuze project op de nuchterheid van de Friese bewoners? Zo wil de fonteincommissie in Hindeloopen wel een fontein, maar geen spuitend water. En is de visboer in Harlingen er van overtuigd dat de kunstenaar in zijn winkel is geweest en het idee voor zijn fontein daar heeft afgekeken.

Behalve de driedelige documentaireserie draait een gelijknamige film vanaf eind mei in de filmtheaters in Friesland en in een geselecteerd aantal bioscopen in de rest van het land.

Regie: Roel van Dalen
Producent: Pieter van Huystee Film & TV
Uitzending: 20, 27 mei & 3 juni om 20.15 uur bij de NTR op NPO2

Bron: NTR/BM

Bericht delen