WAIVE: van archief naar de dansvloer met kunstmatige intelligentie
woensdag 26 oktober 2022

WAIVE: van archief naar de dansvloer met kunstmatige intelligentie

Tijdens Museumnacht Amsterdam op 5 november brengen Beeld & Geluid en Thunderboom Records een wereldprimeur door kunstmatige intelligentie (AI) in te zetten om archiefmateriaal naar de dansvloer te brengen. Dj’s draaien back-to-back met een AI-systeem en co-creëren een nooit eerder vertoonde liveshow.

WAIVE is een AI-systeem waarmee unieke samples, beats en visuals worden gemaakt die zijn gebaseerd op archiefmateriaal. Een algoritme analyseert de geluidsarchieven van Beeld & Geluid op muzikale potentie en zet deze om in muzikale input voor muzikanten.

Het gebruik van AI in creatieve processen is de laatste maanden een verhit punt van discussie. Kan een computer echt kunst maken, en willen we dat? In muzikale processen zijn veel muzikanten bang dat computers een groot deel van de menselijke creatieve expressie zullen overnemen.

“WAIVE is geen autonoom systeem dat er voor zorgt dat muzikanten zonder werk komen te zitten”, vertellen Max Tiel en Joost de Boo van Thunderboom Records. “Integendeel. We zorgen ervoor dat de AI de dj’s voorziet van creatieve input die zij in hun live shows kunnen toepassen.”

Tijdens Museumnacht Amsterdam kunnen bezoekers in De Waag genieten van de WAIVE live show. Ook is er de mogelijkheid om zelf muziek te maken met WAIVE. Er is een AI-silent disco ingericht waarbij je de kans krijgt om samen met je vrienden te dansen op AI-gegenereerde beats.

De liveshow in De Waag vindt 5 november plaats van 19.00 tot 22.00 uur. Meer informatie is hier te vinden. Na Museumnacht zal WAIVE publiek beschikbaar worden gesteld op www.waive.studio. WAIVE is tot stand gekomen met ondersteuning van het Mondriaan Fonds.

Bron: Beeld & Geluid/BM

Bericht delen