Nieuwe soorten van tv kijken
donderdag 16 december 2021

Nieuwe soorten van tv kijken

Tv kijken is de afgelopen 20 jaar sterk veranderd. Waar je vroeger tv keek via ‘de kabel’ of schotel en niets anders dan live tv kon kijken, kun je nu met interactieve televisie zogenaamd ‘non-lineair’ tv kijken. Tv kijken via de kabel wordt door nog maar een paar providers aangeboden.

In dit artikel wordt er dieper ingegaan op (digitale) tv en de bijbehorende zenders. Van analoge televisie is er in Nederland geen sprake meer. Bijna alles is omgezet naar digitaal. Ook leggen we de mogelijkheden van interactieve tv aan en hoe providers hiermee omgaan.

Tv via de kabel
Om digitale tv te kijken kun je bij kabelaanbieders, zoals Ziggo, tv ontvangen via coax kabels. Dan hoef je geen kastje of tv ontvanger te hebben en kun je ook gewoon HD tv kijken. Heb je een tv waar geen ingebouwde DVB-C tuner in zit, dan zul je een apart kastje moeten hebben. Alleen met een DVB-C tuner kun je digitale signalen omzetten naar beeld. Welke tv-zenders krijg je binnen als je digitale tv hebt?

Zenders
De meeste tv providers bieden een basispakket van ongeveer 50 zenders aan. Niet alle zenders zijn hiervan HD. Veel digitale ontvangers zijn HD-ready. Dat betekent dat de programma’s die in HD-kwaliteit worden uitgezonden ook in HD gekeken kunnen worden (mits je tv daar geschikt voor is).

Er zijn ook budget pakketten waarbij je minder zenders krijgt, maar hier uiteraard ook minder voor betaalt. Ook zijn er pakketten waarbij je toegang krijgt tot extra zenders. Dan krijg je bijvoorbeeld toegang tot buitenlandse zenders, sportzenders of zenderpakketten met erotiek. Vooral extra sportzenders is erg populair. Deze worden vaak live bekeken. Als je alleen digitale tv hebt dan kun je niets anders dan live, dus lineair, tv kijken. Wil je bijvoorbeeld pauzeren en terugkijken? Dan heb je interactieve tv nodig.

Interactieve tv
Tv kijken on demand is het moderne tv kijken. Dit houdt in dat je tv kijkt wanneer je wil. Er is eigenlijk meer sprake van streamen dan van tv kijken. Je kunt bijvoorbeeld volledige programma’s eerst naar een mediabox downloaden en pas later kijken. Deze vorm van non-lineair tv kijken lijkt de standaard te worden, omdat je niet meer afhankelijk bent van het uitzendschema van de zenders. Je kunt programma’s kijken of verschillende apparaten, opnemen, terugspoelen, pauzeren en nog veel meer. In veel alles in 1 pakketten zit interactieve tv, maar er zijn ook andere pakketten die deze dienst bieden.

Veel providers bieden de mogelijkheid om programma’s op je tv, maar ook op je laptop, tablet of smartphone te bekijken. Heb je alleen internet voor thuis zonder tv abonnement, dan is het nog steeds mogelijk om tv te kijken, maar dan wel beperkter. Je hebt namelijk altijd toegang tot NPO 1, 2 en 3. Via het internet zijn er ook een paar tv zenders te bekijken. Online kun je redelijk wat grote programma’s van de Nederlandse tv terugkijken via hun programma gemist. Vaak zijn deze wel maar voor een beperkte periode terug te kijken.

Bron: Ziggo

Bericht delen