dinsdag 16 januari 2018

Primeur Ziggo met op cloud gebaseerde tv-dienst

Ziggo heeft dinsdag als eerste ter wereld een interactieve kabeltelevisiedienst gelanceerd die volledig cloud gebaseerd is. Door het gebruik van het IP-protocol en de DVB-C televisiestandaard te combineren kunnen apparaten zonder ingebouwde hardware voor interactiviteit, toch gebruik maken van interactieve diensten via de kabel.

Wilde een Ziggoklant gebruik maken van interactieve diensten zoals Video on Demand of TV Gemist, dan moest hij tot nu toe beschikken over een speciale, relatief dure digitale ontvanger. Met de introductie van de nieuwe dienst volstaat een vrij eenvoudige en goedkope digitale ontvanger.

Als eerste kunnen de gebruikers van Humax (5100, 5200 en 5300) en Samsung (7140A) en (7140B) digitale ontvangers gebruik maken van de nieuwe interactieve dienst. Op termijn voegt Ziggo hier andere apparaten aan toe. Ziggo wil dat zoveel mogelijk van zijn klanten gebruik kunnen maken van interactieve diensten.

De nieuwe Ziggo-dienst combineert de eigenschappen van het DVB-C High Definition kabelTV netwerk, met de mogelijkheden van het publieke internet. De interactie vindt plaats via het internet, het kijken gebeurt echter op de vertrouwde manier via het HD DVB-C kabelsignaal. Daarmee is Ziggo voor de videokwaliteit niet afhankelijk van het IP-netwerk bij de klant thuis.

Bij deze nieuwe ontwikkeling heeft Ziggo de complexiteit en de grafische userinterface (GUI) van interactieve ontvangers naar zijn eigen netwerk gebracht. Het bedrijf heeft in zijn netwerk een grootschalige ‘virtuele set-top box’ gebouwd die interactieve functionaliteit aan allerlei relatief eenvoudige randapparaten beschikbaar stelt.

De set-top box beoordeelt elke actie van de gebruiker (het indrukken van toetsen op de afstandsbediening) en stuurt vervolgens de benodigde netwerkapparatuur aan om de gewenste actie uit te voeren, zoals het starten van een film.

Ziggo heeft ook de grafische gebruikers interface (GUI) die nodig is om gebruik te maken van een interactieve dienst in zijn netwerk gezet. De GUI is gebaseerd op HTML5 en wordt naar de gebruiker gestreamd over het DVB-C netwerk.

Bron: Ziggo

Bericht delen