Drie providers bemachtigen frequentieruimte bij 5G-veiling
dinsdag 2 juli 2024

Drie providers bemachtigen frequentieruimte bij 5G-veiling

Alle drie de Nederlandse providers hebben frequentieruimte bemachtigd voor hun 5G-netwerk. KPN, VodafoneZiggo en Odido deden dat op een landelijke veiling, die ruim 174 miljoen euro heeft opgebracht voor de staatskas. Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken heeft dat bekendgemaakt.

Het bedrag is opvallend lager dan bij de eerste veiling vier jaar geleden. Toen was de opbrengst 1,23 miljard euro, oftewel zeven keer zo hoog. “Dit komt doordat de veiling van 2020 veel belangrijker was”, legt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken uit. “Dat was de start van 5G. Partijen moesten toen een basisfrequentie krijgen.”

De waarde van de frequenties die nu geveild werden, is logischerwijs dan ook veel lager, aldus de woordvoerder. “Je hebt er niets aan zonder die basisfrequentie.” Vier jaar geleden sleepten dezelfde drie providers frequentieruimte binnen. Odido deed dat toen nog onder de naam T-Mobile.

Snellere 5G
De veiling betrof de frequenties op de zogeheten 3,5 GHz-band, die ervoor zorgen dat de providers snel mobiel internet kunnen verzorgen voor hun klanten. “Bedrijven en consumenten hebben lang op dit moment gewacht”, aldus minister Adriaansens. “Met 5G kunnen data sneller en betrouwbaarder worden verzonden. Dat helpt voor innovatie in de zorg, maar bijvoorbeeld ook voor digitalisering van processen in de maakindustrie of logistiek.”

Alleen de drie Nederlandse providers deden mee met de veiling. In theorie hadden ook partijen uit een ander land kunnen meedoen, maar dat gebeurde niet.

Deelnemers mochten elk niet meer dan 40 procent van de beschikbare frequentieruimte kopen, zodat er nog voldoende concurrentieruimte zou blijven op de telecommarkt. Uiteindelijk kochten de providers allemaal een derde, 100 megahertz. De nieuwe vergunningen gaan deze maand al van start en lopen tot eind 2040.

Bron: NOS/BM
Foto: NOS

Bericht delen