4K-tv’s het meest verkocht in 2021
vrijdag 11 juni 2021

4K-tv’s het meest verkocht in 2021

De tv-toestellen van Nederlanders zijn sinds het laatste grote toernooi waar het Nederlands elftal actief was sterk veranderd. Waren in 2014 full HD-televisies de standaard, inmiddels heeft bijna de helft van de Nederlanders een 4K-televisie in huis.

Ook zijn de beeldschermen een kwart groter dan bij het vorige toernooi, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK. Toch zullen veel bezitters van een 4K-toestel het toernooi ‘gewoon’ in de lagere full HD-kwaliteit bekijken. Het EK wordt weliswaar in 4K-resolutie doorgegeven bij de NPO, maar de publieke omroep verwacht dat het scherpere signaal slechts zo’n 500.000 tot 1 miljoen huishoudens zal bereiken.

Ultra HD

Drempels
Er zijn namelijk nogal wat drempels die tv-kijkers over moeten om het voetbaltoernooi in de hoogste kwaliteit te zien. Zo moet de tv-aanbieder het 4K-signaal doorgeven. Dat is in ieder geval zo bij KPN, VodafoneZiggo en Canal Digitaal en bij kleinere lokale spelers: TriNed, SK Veendam, SK Pijnacker, Kabeltex, Breedband Helmond, Open Fiber en Jonaz.

T-Mobile Thuis en Youfone doen niet mee en ook NLZIET en NPO Plus geven geen 4K-beeld door. NLZIET kreeg het technisch niet op tijd rond, T-Mobile zegt dat zijn decoders niet geschikt zijn voor de techniek.

Duurder abonnement
Een abonnement bij een aanbieder die het signaal wél doorgeeft, is nog geen garantie om het EK in 4K te kijken. Zo moeten klanten van KPN en VodafoneZiggo een decoder hebben die de 4K-zender kan verwerken en die wordt alleen bij de duurdere abonnementen aangeboden. Klanten met een compleet-abonnement of start-abonnement moeten hun abonnement opschroeven om beeld in 4K te kunnen zien.

Bron: NOS/BM

Bericht delen