HARM.TV: Voor elkaar
maandag 25 november 2019

HARM.TV: Voor elkaar

De hele aarde schudt op haar grondvesten. Klimaatverandering, het hoogste aantal vluchtelingen sinds de Tweede Wereldoorlog, de biodiversiteit die wereldwijd achteruit giert en op de Nederlandse tv maken we ons voornamelijk zorgen of de 5 miljoen wel in het juiste koffertje zit.

Of we zijn het roerend eens met het echtpaar Zanik en Zeiksnor, dat in Bed & Breakfast de plafonnière niet bij het filmthema vinden passen en een stopcontact naast het bed missen zodat ze er midden in de nacht uit moeten om hun zeurderige karakter op te laden. En er is ongeveer niks spannender dan raden wie er staat te zingen in een mal pak, dat net uit een op hol geslagen 3D-printer is getrokken. Er zitten SN’ners in – stokoude Nederlanders uit een ver verleden – maar dat mag de pret niet drukken. Is het Erica Terpstra? Nee, het is Catherine Keijl! Is het Roel van Velzen? Nee, het is Rintje Ritsma! Zie je, ik had gelijk, mijn leven is niet voor niks geweest.

In De Beste Zangers lijkt verplicht janken nu een vereiste. Bij het eerste akkoord begint het gesnotter al en na het eerste couplet biggelen de tranen tot ver na de aftiteling. Zelfs uptempo nummers blijken zeer geschikt om eens stevig bij te gaan snikken. Alleen Henk Poort bleef de hele serie keurig rechtop zitten en licht verbaasd rondkijken alsof hij op het verkeerde feestje was. We hebben vermaak nodig, anders komen we de tijd niet door. Dat was natuurlijk altijd al zo, maar de laatste maanden heb ik er steeds meer last van.

We hebben vermaak
nodig, anders komen
we de tijd niet door

Zal wel aan mij liggen. Misschien ben ik te veel bezig met ontbossing en nano-plastic. Dan is het lastig ontspannen met Martien, die in een wildwater kano zit te krijsen. Instortende muren en een keer je hoofd stoten, is niet meer genoeg. We willen onze nieuwe klusheld in steeds extremere situaties zien, dus dat belooft nog wat. Martien aan het hanggliden, Martien in een onderaardse grot (misschien niet te doen omdat er door het gegil instortingsgevaar dreigt), Martien wordt gereanimeerd omdat er een wijnkurk naar binnen is geschoten en met de kerst natuurlijk Martien in Disneyland Parijs. Met de geweldige prijsvraag: waar zit hij in? In Kwik, Kwek of Kwak?

In de loop van 2020 wordt de titel veranderd in Ik Vergek en volgend jaar om deze tijd staat Chateau Meiland bij de Lidl voor 2,95. Ilja Gort kan z’n chateau wel opdoeken. Er zit vast ergens een grens. Dat de makers van al die licht verteerbare luchtigheid de behoefte krijgen aan meer inhoud en dat subtiel gaan toevoegen aan hun succesnummers. In de koffers van Miljoenenjacht zitten nog steeds geldbedragen, maar die zijn soms ineens voor iets of iemand anders. Zeven en een halve ton, wauw Kevin! Maar die gaat niet naar jou, maar naar het lerarentekort in Mijdrecht. Drie miljoen voor het AZC in Harderwijk en de winnaar mag het zelf gaan brengen. Kan Gaston lekker een middagje z’n stembanden wat rust gunnen. Dat is fijn voor iedereen.

De Beste Zangers zingen niet langer alleen voor elkaar, maar ook voor kwetsbare groepen in de samenleving, die in achtergrondkoortjes mogen meeneuriën. Ik voel nu al wat branden achter m’n ogen. En Martien neemt het chateau van Ilja over en begint een afkickkliniek voor alcohol en drugs. En bij iedere terugval leeft het ganse land mee.

Harm Edens

Bericht delen