Taco Tackelt: Stop met op snooze drukken
zondag 28 juni 2020

Taco Tackelt: Stop met op snooze drukken

In mijn vorige column sloeg ik, ingedommeld onder de ‘coronadeken’, een milde toon aan. Direct commentaar! “Taco, Ik denk dat je de kijker overschat.” Overschatten? Ik denk juist dat sprake is van een enorme onderschatting van kijker en kijkgedrag.

“De vier jongste groepen dalen permanent, maar sinds 2014 gaat het sneller dan ooit. In tien jaar tijd daalde het aantal minuten dat zij keken met een derde. Tussen de 50-plussers en andere kijkers gaapt een kloof die steeds groter wordt.” Aldus Piet Bakker, oud lector Crossmedia & Journalistiek op SVDJ.nl. in maart 2019 op basis van het SKO jaarrapport 2018. Hij sprak van het ‘MAX-effect’: door de toename in kijktijd 65+ lijkt het of het wel meevalt.

We zijn nu drie televisieseizoenen en een SKO-rapport verder. ‘Hilversum’ staat op een enkel NPO-experiment na inhoudelijk stil. Kabbelen. Andries Knevel, drie kaarsen en een gereformeerde gast. Lingo en Big Brother terug. Nick & Simon naar het volgende land. Linda overgestapt? Laat Chantal het maar doen. Laten we Arie Boomsma nog eens tijd geven om over zijn biceps, tattoos of homo-emancipatie te praten. Iets meer herhalen. Beetje reorganiseren, anders meten. Ja, corona hè….

Bestuurlijk op je handen zittend excuseren kan heel lang. Vraag maar aan de inwoners van Groningen of de omwonenden van Schiphol. Omroepbestuurders zijn net politici en medici. Rekken. Schuiven. Kwaliteit ondergeschikt aan voortgang. Geen risico’s nemen. Als de ogen maar open zijn, ze hoeven niet te twinkelen.

Als de ogen maar
open zijn, ze hoeven
niet te twinkelen

Jongeren kijken wat minder. Komt wel goed. Het zal mijn tijd wel duren. Nee dus. Het probleem gaat al lang niet meer alleen over ‘jongeren’. Alles onder de 50 pikt het niet meer. Ze sluiten geen compromissen omdat ze opgegroeid zijn in schier onbegrensde financiële én technologische welvaart.

Charles Groenhuijsen kijkt altijd geïnteresseerd. Aan Sander Schimmelpenninck kun je zien dat hij het regelmatig echt niet kan opbrengen. Het is niet alleen de generatie van Sander. Die staat erom bekend dat ze dingen anders doen. Zes dagen per week naar de sportschool en op dag zeven ‘mollie poppen’. Voor de boomers: drugs gebruiken in pilvorm. Er zit nog een generatie tussen millennial Sander en ‘near boomer’ Charles. Die zijn inmiddels ook afgehaakt.

Ik hoor u denken: hij woont zeker in Amsterdam? Inderdaad, maar V&D, Kodak en Free Record Shop deden het in Delfzijl ook niet zo best meer. De cijfers van 3FM in Heerlen zitten echt op het landelijk gemiddelde en het is niet zo dat in Middelburg iedereen nog een Blackberry heeft.

Het veranderende kijkgedrag wordt gesignaleerd en vervolgens praktisch bestuurlijk gemaskeerd en genegeerd. ‘Besturen’ is verworden tot de wekker op snooze drukken. Het maakt alles kapot. Uit de problemen blijven bij wat men denkt dat eeuwig de grote gemene deler van kiezers en kijkers is. En dan ineens gaat de wekker weer.

Waar mensen als Rutte, Asscher, Buma en Pechtold zichzelf het succes van Wilders en Baudet moeten aanrekenen, moeten ze in Hilversum niet doen of de wereld hen overkomt. Stop met op snooze drukken.

Fijne zomer!

Taco Jelgersma

Bericht delen