Taco Tackelt: Morgen
vrijdag 1 juli 2022

Taco Tackelt: Morgen

De uitspraak ‘Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat’ is toegeschreven aan meerdere mensen, onder wie aan schrijver Mark Twain. Ik ben het maar ten dele met die uitspraak eens. Veel dingen zijn goed te voorspellen.

De uitkomst van het onderzoek naar de overname van Talpa door RTL bijvoorbeeld. De goedkeuring komt er. Toezichthouder ACM zal stevige voorwaarden opleggen om de commerciële mediareus die ontstaat een beetje te beteugelen. De ‘waarde van de deal’ zal dalen en RTL zal die waardedaling willen compenseren door John de Mol minder aandelen RTLTALPA ‘te betalen’. De Mol zal schoorvoetend accepteren. Dat duurt even, maar iedereen weet dat er geen andere uitweg is uit het ‘Talpa Network’ avontuur.

Dat avontuur zou een goede basis zijn voor een serie met ‘lokale relevantie’ op één van de streamingplatformen. De combinatie van internationale premiumcontent en ‘lokale relevantie’ moet uiteindelijk elke maand dat tientje uit de zak van de consument kloppen. En zelfs dan blijft het lastig ontdekte ViaPlay. Formule 1 is met ‘onze Max’ hét ultieme voorbeeld van internationale premiumcontent met lokale relevantie. Maar zonder deal met het duopolie van KPN en VodafoneZiggo kon men niet van start. De prijs amortiseren in kosten voor internettoegang en het combineren van SVOD en AVOD zal voor meerdere spelers onontkoombaar worden. Goh, abonnementen én reclame hoe vernieuwend! Kranten doen het al sinds 1656.

Ik voorspel het afschaffen van
de kortzichtige Balkenende-norm
voor NPO-presentatoren

Je kunt het van ver zien aankomen. Net als de terugkeer van Vandaag Inside of The Voice. Er is te veel geld mee gemoeid om het ‘ongebruikt’ te laten. Waardeactivatie is een wetmatigheid en niet alleen in media. In het komende jaar gaat vliegveld Lelystad open. Alle serieuze steden op aarde hebben meerdere vliegvelden. Binnenkort breekt ‘de markt’ het verzet van de door bijbellezing verblinde achterban van de Christen Unie.

Het verzet komt voort uit angst voor geluidsoverlast in de Bible Belt. Ze willen geen herrie van vliegtuigen tijdens het bidden of het kijken naar programma’s als KRO-NCRV’s Boer zoekt vrouw. Het programma waarin meerdere door het leven getekende potentiële bedpartners als postorderbruiden tijdens een gezamenlijke logeerpartij bedelen om de aandacht van één boer. Hoe lang kan Yvon Jaspers nog uitleggen dat dat smaakvol, Christelijk en ‘woke’ is? Ik zeg u: daar komt discussie over.

Het zou vervelend zijn voor Yvonne als zij haar baan bij de NPO verliest net nu ik het afschaffen van de kortzichtige Balkenende-norm voor NPO-presentatoren voorspel. Mathijs van Nieuwkerk maakte voor een half miljoen per jaar vijf uur DWDD per week. Nu maakt hij voor hetzelfde bedrag 1 uur The Connection. De betaling verloopt alleen via een omweg. Je kunt het mijlenver zien aankomen. Onhoudbaar, ‘de overheid’ shopt niet op een andere arbeidsmarkt en talent heeft een prijs.

De winnaars van morgen zijn de mensen die vandaag gaan naar waar we allemaal weten dat het morgen naartoe gaat. Men zal die mensen voor gek verklaren maar Mark Twain zei ook al “De man met een nieuw idee is een dwaas, tot het idee een succes blijkt te zijn.”

Fijne zomer!

Taco Jelgersma

Bericht delen